Ampatman Nedir? Temel genel bir tanım olarak yapının yükünü güvenli bir şekilde zemine aktarmakta olan yapı elemanıdır. Temeller, düşey taşıyıcılardan ( kolon, perde, çekirdek taşıyıcı duvar vb.) aldıkları yükleri daha geniş bir alana yaymaktadırlar.
Temeller yapının en alt katındaki kolon veya perdelerin normal kuvvet, moment vb. yüklerini zemine aktarırlar. Kolon veya perdeler zemine doğrudan bir şekilde oturtulamazlar. Bu kesitler dayanımı çok küçük olan zemine doğrudan oturtulursa zeminde, zeminin normal dayanımının çok üstünde gerilmeler oluşturur ve kolon zemini delerek saplanır. Temel Nedir? Temel Çeşitleri Nelerdir?
Temel Nedir? Temel Çeşitleri Nelerdir?
Temel çeşitlerini “Yüzeysel(Sığ) Temeller” ve “Derin Temeller” olarak adlandırılırlar.
Yüzeysel Temeller
Zemin yüzeyine yakın derinlikte inşa edilen temellerdir. Genel itibariyle iyi denilebilecek, kuru ve sulu zeminlerde uygulanabilir. Yüzeysel temelleri, kendi içinde
• Tekil temel,
• Sürekli temel,
• Radye (Ampatman) temel,
• Duvar altı temeli,
Olarak dörde ayrılır.
Ampatman Nedir?
Ampatman temel yapı terimlerinden birisi olarak bilinmektedir. Ampatman denince akla tekil ve sürekli temeller gelir. Tekil ve sürekli temellerde, büyük ebatlı somel üst kısmına 45 derecelik yayılma açısına uygun olarak, kolona gelen yükün dengeli şekilde yayılmasını sağlayacak şekilde yapılan basamağa verilen isim olarak bilinir. Ayrıca ampatman taş ve beton gibi malzemenin fazla kullanımını önlemek amacıyla tercih edilen temek çeşididir.
Sürekli temel kirişlerinin kolon başlarındaki çıkıntılara ampatman veya temel pabucu ismi verilir. Radye temellerdeki temel pabuçlarına da genel itibariyle ampatman olarak ismi geçer. Genel olarak radye temel içerisinde yer almaktadır.
Radye temellerde ampatman, temel döşemesi veya kirişin konsol olarak imal edildiği kısıklarıdır. Bunlara inşaat ağzında ampatman adı verilir. Ampatman dediğimiz bu çıkıntılar, radye temel alanı ile binanın oturma alanı arasındaki farktan kaynaklanan çıkıntılardır.
MW Ne Demek? Depremde MW Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun