Arsa Payı Nedir? Arsa Payı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Arsa Payı Nedir? Arsa payı, kat mülkiyeti kanununda belirtilen esaslara göre bina ve apartman gibi taşınmaz yapılarda her bir bağımsız bölümün kat mülkiyeti bakımından sahip olduğu arsa hakkına verilen isimdir. Kat mülkiyeti ya da irtifakı kurulurken binanın ya da binaların bulunduğu parsel arsadan, arsanın rayiç değeri oranınca bağımsız bölümlere pay verilir.

Arsa Payı

Arsa payları ortak mülkiyet payları sayılmaktadır. Bu nedenle kat mülkiyeti ve arsa payı birbirinden ayrılamayacağı gibi bağımsız olarak devirleri de mümkün olmamaktadır. Kat mülkiyetinin satış, miras vb. nedenlerle başkasına geçmesi halinde bağlı bulunan arsa payı da kat mülkiyetiyle beraber geçer. Arsa payı, mülkiyet ve irtifaktan ayrı olarak devir edilemeyeceği gibi miras yolu ile intikal edemez ve farklı bir hakla kayıt altına alınma ihtimali yoktur.

Arsa Payı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Arsa payı, kat mülkiyeti kurulurken oran olarak düzenlenir. Örneğin 5/110 gibi. Arsa payı değeri, Tapu Sicil Müdürlüğünün kuralları kapsamında oluşturulur. Ana taşınmazın toplam metrekaresi arsa payına bölündüğünde, hak sahibinin arsa üzerindeki hakkı hesaplanmaktadır.

Örneğin toplam 1000 metrekarelik bir ana taşınmaz için 5/110 arsa payı oranında hak sahibi olan kişi, arsa üzerinde 1000×5/110 oranında ki hakka sahiptir.

Üzerinde yapının bulunduğu arsa için birden çok hak sahibi varsa pay, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmadan hesaplanma durumu olamaz. Arsa payı hesaplamalarında tutarsızlık olduğunu fark eden hak sahipleri, ilgili makamlara başvurarak durumun yeniden değerlendirilmesini talep etme hakları bulunmaktadır. Mahkeme sonucunda gerek görülürse de oranlar yeniden hesaplanabilir.

Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Arsa Arsa Payı Nedir?

Arsa sahibi ya da sahiplerinin arsa payına karşılık olarak bir müteahhit ile anlaşmaları sonucunda kurulan sözleşmeye arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ismi verilmektedir. Arsa sahibi ya da sahipleri yapılacak olan binaya karşılık belirli bir payı müteahhide verir. Müteahhit ise pay karışığında binayı anlaşılan şartlarda teslim etmekle yükümlüdür.

Arsa Payı Düzeltme Davası

Kat Mülkiyeti Kanununun 3 ve 4. maddeleri uyarınca arsa paylarının düzeltilmesi malikler tarafından talep edilebilir. Arsa paylarında bağımsız mülkiyete çevrilirken denklik kusurlarının olması halinde, malik ya da malikler dava açarak arsa payının düzeltilmesini mahkeme yolu ile tekrar düzenlenmesini isteyebilir.

En Çok Tutulan Duvar Boya Renkleri 2021 hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*