Ataşman Nedir? İhale aşamasında, metrajlar hesaplanır, keşif oluşturulur. Ancak imalat aşamasında, Proje revizyonları olabilir ve ön görülmeyen imalatlar, bir takım işler olabilir. Çeşitli sebepler ile keşif ve proje dışı işlemler ortaya çıkabilir. Binanın projesi bittikten sonra, çalışmalara başlanması ve çalışma halindeyken projeye dahil olmayan sonradan çıkan bu işlere ataşman denir.
Bir işin ataşmanının yapılabilmesi için işin rövelesinin alınmış ve kurallara uygun olarak çizilmiş, tamamen bitirilmiş olması ve idarenin o işle ilgili görevli teknik elemanınca da kontrol edilmiş olması gereklidir.
Ataşmanların hazırlanması sırasında şu hususlara dikkat edilmelidir:
- Söz konusu işin kroki, detay, kesit gibi çizimlerinin açık ve doğru olarak çizilmesi gerekir.
- Ataşmana esas rövelenin yerinden alınacak ölçülerle teşkil edilmesi gereklidir.
- Yapılan çizimlerde yapımlı olan tüm imalat isim ve niteliklerinin belirtilmesi gereklidir.
- Metraj için yapılan matematik ise hesapların hatasız olması gereklidir.
- İlgili idarenin öngördüğü miktarda düzenlenmiş ve ilgililerce imzalanmış olması gereklidir.
Ataşman Defteri Nedir?
Toprak altında kalma, sökülüp atılma gibi esas projede olmayan ve bina inşaat halindeyken kalıp çakılması ve sonradan sökülmesi, beton atılması geri kaldırılması, yani inşaat halindeyken gerekli olup bina tamamlandığında ise gerek kalmayan yapı malzemelerinin kayıt edildiği defterlere ataşman defteri denir.
Ataşman defterine, röleve defterine kaydedilen, plan ve projelerinde ölçü tahkik ve kontrolü mümkün olmayan işler kaydedilir. Ayrıca sözleşme gereği zamanında tutulması gereken, tartı, yerinde ölçü, tespit ve benzeri tutanaklar da tarihleriyle birlikte ihtiva ettikleri hususları da belirtecek şekilde ataşman defterine geçirilir. Ataşman defteri, günü gününe üç nüsha olarak düzenlenir kontrol mühendisi ve şantiye şefi tarafından imzalandıktan sonra ilgili şube müdürü tarafından onaylanır. Daha sonra bu defterdeki hesap sonuçları yeşil defterde proje kapsamındak işlerin kayıtları ile birleştirilir.
Apartman Karar Defteri Nedir? Örnek Karar Defteri 2020 hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun