Avrasya Tüneli Kaç Km? Avrasya tüneli veya diğer bir isimle İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesinin temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılmıştır. Avrasya tüneli, Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergahında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir.
Avrasya tüneli toplam güzergahı tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Avrasya Tüneli projesinin 5,4 kilometre kadar kısmı deniz tabanında yer alan bölümünde yer almaktadır. Ayrıca Avrasya Tüneli, inşa edilirken 9 şiddetinde bir depreme ve tsunamiye karşı dayanıklı bir şekilde tasarlanmıştır.
Avrasya Tüneli Kaç Km?
İki katlı geçiş imkanına sahip Avrasya tüneli, her katı üzerinden aynı uzunluğa sahiptir. Derinlik açısından da Avrasya Tüneli’nin en derin kısmı 106 metreye denktir. Genel olarak ise 100 ile 105 metre arasında değişmektedir. Bu derinlik Avrasya Tüneli’nin deniz tabanında kalan kısmını anlatmaktadır. Bu şekilde yoğun olarak ve güvenli bir biçimde birçok araç Anadolu ile Avrupa Yakası arasında düzenli olarak geçiş sağlamaktadır.
Kazlıçeşme ile Göztepe arasında oluşan yoğun trafikte 100 dakikaya yakın süren seyahat zamanını 15 dakikaya kadar indirmesi hedefleniyor.
Dünyanın en başarılı mühendislik eserlerinden birine sahip olan Avrasya Tüneli Projesi, seyahat sürelerini aza indirgeyerek yakıt tüketimini, emisyon miktarlarını, araç bakım masraflarını azaltmış ve ulusal ekonomimize katkı sağlamıştır. Proje, Avrupa yakasındaki Atatürk Havalimanı ve Asya yakasındaki Sabiha Gökçen Havalimanı arasında en elverişli güzergâh olmuştur. İki havalimanı arasında sağladığı uyum ile İstanbul’un uluslararası hava ulaşımındaki konumuna önemli katkıda sağlamıştır.
Avrasya tüneli projesi, 1 milyar 245 milyon dolar maliyetli bulunmaktadır. 25 yıl 11 ay ve 9 gün ATAŞ bünyesinde işletilmesinin ardından Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne ve yaklaşım yolları sonrasında geliştirilmesi ve işletilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecektir.
Kiracıyı Evden Çıkarma Nasıl Olur? hakkında daha fazla bikgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun