Başkale Belediyesi emlak vergisi ödeme işlemi öncesi emlak, emlak vergisi ve emlak beyanı kavramlarını tanımlayalım.
Emlak: En basit anlamıyla emlak; Daire, arsa, tarla, işyeri, bina vb. tüm taşınmazların ortak adıdır. Emlak teriminin eş anlamları ise, taşınmaz ve gayrimenkul olarak karşımıza çıkmaktadır.
Emlak Vergisi: Tapu kayıtlarında emlak kime ait ise o kişinin ödemekle yükümlüğü olduğu vergidir.
Emlak Beyanı: Gayrimenkullerin vergilendirilebilmesi için gerçek veya tüzel kişilerin sahip oldukları taşınmazlarla ilgili Belediyenin Emlak birimince oluşturulan belgeye Emlak Beyanı denir.
Emlak vergisinden muaf olanlar; Emlak vergisinde, gayrimenkule sahip olan mükelleftir. Ancak birden fazla konuta sahip olmamak, aylık geliri dışında başka bir geliri bulunmamak vb. şartlara bağlı olarak ev hanımları, emekliler, işsizler ve engelliler emlak vergisinden muaftırlar.
Başkale Belediyesi Emlak Vergisi Borç Sorgulama
E devlet üzerinden emlak vergi borcu sorgulama işleminizi gerçekleştirmek için; https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Tüm Türkiye’deki gayrimenkullerinizin emlak vergisi ödeme işlemini ve diğer tüm işlemleri yapmak için; https://parselsorgula.com/emlak-vergisi/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Van ilinde yer alan gayrimenkullerinizin emlak vergisi ödeme işlemini ve diğer tüm işlemleri yapmak için; https://parselsorgula.com/van-emlak-vergisi-odeme/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Başkale Emlak Vergisi Ödeme işlemi için tıklayınız.
Başkale Belediyesi Emlak Vergisi Ödeme ve Hesaplama
Emlak vergisi, gayrimenkulün yer aldığı cadde, bulvar veya sokaktaki rayiç değer üzerinden hesaplanmaktadır. Bu nedenle her yıl rayiç değer ile birlikte emlak vergisi de değişmektedir. Ayrıca vergi miktarı taşınmazın türüne göre konut işyeri ya da arsa olmak üzere yapı türüne göre de değişiklik göstermektedir.
Başkale Emlak vergisi ödeme işlemi, taşınmazın bulunduğu belediyeye yapılır. Eğer emlak vergisi ilk kez ödenecek ise öncelikle emlak beyanı oluşturmalısınız. Taşınmazın tapu fotokopisi, nüfus cüzdanınız, daire, ofis, dükkan vb. ise varsa iskan veya ruhsat fotokopisinin yanınızda bulunması gerekmektedir. Eğer daha önce emlak beyanınızı yaptırdıysanız yalnızca adres, T.C. kimlik numarası veya bir önceki ödemenin dekontu emlak vergisini ödemek için yeterli olmaktadır. Ayrıca emlak vergisi ödemelerinizi ilgili belediyenin ödeme sistemi var ise, internet sitesi üzerinden ve E-Devlet sistemi üzerinden kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.
Eğer emlak vergilerinizi zamanında ödememeniz durumunda, gecikme oranı günlük olarak hesaplanarak gecikme zammı uygulanmaktadır.
Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Emlak vergisi ödeme zamanları, genelde ilk taksit 1-31 Mayıs tarihleri arasında, ikinci taksit ise 1-30 Kasım tarihleri arasında iki eşit taksit olacak şekilde ödenir. İsteyenler Mayıs ayında her iki taksitini de peşin ödeyebilir.
Emlak Vergisi Oranları
Emlak vergisi oranları taşınmazın türüne (arsa, tarla, daire, dükkan, ofis, bina vb.) ve bağlı bulunduğu belediyeye göre farklılık göstermektedir.
Normal Belediyelerde Emlak Vergisi:
Meskenlerde Binde 1
Arazilerde Binde 1
Binalarda Binde 2
Arsalarda Binde 3
Büyük Şehir Belediyelerinde Emlak Vergisi:
Meskenlerde Binde 2
Arazilerde Binde 2
Binalarda Binde 4
Arsalarda Binde 6’dır.
Emlak konularına dair tüm bilgiler bu sitede; https://www.emlakkonulari.com/
İlk yorum yapan olun