Bayındırlık Ne Demek?

Bayındırlık Ne Demek? Günlük hayatta sıklıkla kullanılan bayındırlık kelimesinin anlamını ve kökeni merak ediliyor. Bu konu ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımızda detaylarıyla bulabilirsiniz. Bayındırlık Ne Demek?

 Dilimizde oldukça çok kullanılan kelimelerden birisi “bayındırlık”dır. Farklı anlamları olan bayındırlık kelimesinin TDK’ye göre anlamı şu şekildedir:

– Bayındır olma durumu, ümran, mamurluk

– Bayındır duruma getirme işi, imar.

Bir diğer tanım ise; herhangi bir bölgenin veya yerleşim yerinin mevcut halinden daha güzel olması, gelişmesi ve hayat standartlarının yükselmesi amacıyla yapılan belirli faaliyetleri uygulamaya koyan birime bayındırlık denir.

Ülkemizde bayındırlık faaliyetlerini Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ve bu bakanlığa ait birimler yürütmekteydi. Yapılan değişiklikle, 29 Haziran 2011 tarihinden itibaren Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın adı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmuştur. Günümüzde tüm bayındırlık faaliyetleri bu bakanlıkta alınan kararlar kapsamında yapılmaktadır.

Bayındırlık faaliyetleri arasında dikkat çekenler, ulaşım ve toplu yerleşim alanlarında yer almaktadır.  Yol yapımı, köprü kurulması gibi ulaşımı sağlayacak yapılarla arsa ve toprakların imara açılması, bina ve yerleşim yerleri kurulması gibi faaliyetler bayındırlık kapsamına girmektedir. Kısacası yol, köprü, baraj gibi kamu yararına yapılan inşa, bakım ve onarım işleridir bayındırlık.

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bayındırlık Faaliyetleri Nelerdir?

  • İl özel idarelerine ait yapı ve tesisleri yapmak veya yapılmasını sağlamak.
  • Kamu tesisleri ve kamu yapılarının inşaatı ve onarımını yapmak veya yaptırmak.
  • Çeşitli özellikteki ve ölçekteki imar Plan’larının projeye esas standartlarını belirlemek.
  • Yurt dışında çalışmak isteyen müteahhitlerin işlemlerini yapıp, sicillerini tutmak.
  • Konutların konut politikası ilkelerine göre yapılmasını sağlamak.
  • Deprem, yangın, çığ gibi afetlerin öncesinde gerekli tedbirleri almak, bu afetlerin sonrasında da yapılacak yardımları tespit etmek.
  • Ülkenin imkanlarına uygun olarak en gerekli yapı malzemelerinin ekonomik ve standartlarına uygun olarak kullanılmasını sağlayacak önlemler almak.

eni Binalar Kaç Şiddetinde Depreme Dayanıklıdır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*