Beşiktaş Nerede? Beşiktaş Nereye Bağlı? Beşiktaş, İstanbul’un merkezi konumunda bir ilçesidir. Adını İstanbul’un en eski semtlerinden bir olan Beşiktaş semtinden alır. 8,4 km uzunluğunda sahili olduğu İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında yer alan ilçe batıda Şişli ve Kâğıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ilçeleri arasında yer almaktadır. Yüz ölçümü 18 km², nüfusu ise 2019 ADNKS verilerine göre 182.649’dur.
Hem nüfus, hem de alan olarak İstanbul kentinin küçük ilçelerinden biri olmasına karşın iki kıtayı ve İstanbul’un iki yakasını birbirine bağlamaktadır. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin bağlantı yolları, sahip olduğu son dönem Osmanlı mimarisi eserleri, Boğaziçi yamaçları, üniversiteler ile çeşitli bölüm ve fakülteler ve Levent-Maslak hattındaki iş merkezleri bu bilgede bunmaktadır. Gündüz nüfusunun sayım nüfusuna göre birkaç misli arttığı bir alandır.
Bizans döneminde (4.-15. yüzyıl) günümüz Beşiktaş’ının kıyıları şu üç önemli yapıyla tanımlanmaktadır: “Auaplus”ta (akıntıya karşı) bulunan Ayios Mihael Kilisesi, İmparatorların yazlık ikametgâhı olan Ayios Mamas saray kompleksi ve Fokas Manastırı olarak bilinmektedir. Bunlardan Ayios Mihael Kilisesi Konstantinopolis’in kurucusu olan I. Konstantin (305-337) döneminde inşa edilmişti ve Rum, Ermeni, Gürcü Hristiyan hacıların ziyaret ettiği çok ünlü bir hac merkezi olarak bilinmektedir.
Beşiktaş bir yerleşim yeri kimliğini Osmanlı döneminde kazanmıştı. Bizans dönemi boyunca Boğaziçi özellikle Karadeniz’den gelen Gürcü yağmacıların akınlarına uğramış, bunların yarattığı tahribat ve saldıkları korku sur dışı yerleşmelerin gelişmesini önlenmiştir. Beşiktaş’ın Osmanlı döneminde bir yerleşim yeri kimliği kazanması Karadeniz’in geniş ölçüde Osmanlı Devleti’nin denetimi altına girmesi sayesinde olmuştur.
Beşiktaş Nerede? Beşiktaş’a Nasıl Gidilir?
Beşiktaş konumundaki en çok ziyaret edilen yerlerden Beşiktaş Meydanı konumuna toplu taşıma ile nasıl gidilir aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
Aşağıdaki toplu taşıma hatlarının Beşiktaş Meydanı – yakınından geçen güzergâhları bulunmaktadır.
- Otobüs: 129T, 28, 29D, 30D, 41E, 559C, 55B, 62
- Metro: M2, M7
- Minibüs / Dolmuş: DOLMUŞ: D-31, DOLMUŞ: D-36, DOLMUŞ: D-61, MİNİBÜS: SRY-16
Fatih Camii Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun