Bimarhane Nedir?

Bimarhane Nedir? Bimarhane Osmanlı zamanında hastaneler bimaristan, bimarhane, şifahane ve darüşşifa olarak adlandırılırdı. 17. yy’dan sonra Bimarhaneler Osmanlı’da Akıl hastanesi anlamına gelmeye başlamıştır. İslam ülkelerinde, hastanelerin yanında ayrı bir bölüm olarak bimarhaneler vardı. Osmanlı imparatorluğunda akıl hastalarının iyileştirilmesine büyük önem vermekteydi. Yeni ve ileri tedavi yöntemleri kullanılmaktaydı. Akıl hastalarını iyileştirmek için haftanın belirli günlerinde onlara müzik dinletisi sunmaktaydı. Bimarhane Nedir?

Bimarhane Nedir?

İlk Bimarhane

Osmanlı zamanında ilk kez Yıldırım Bayezid döneminde Bursa’da kurulan bu şifahane, kısa zamanda tüm Osmanlı coğrafyasına uygulanmıştır. 16.yy’da sadece İstanbul’da 110 adet darüşşifa (hastane) olduğu ve bunların bir kısmının Bimarhane olarak hizmet verdiği kaynaklarda belirtilmektedir.

İlk kez Emeviler zamanında Halife Velid bin Abdülmelik tarafından kurulan Bimarhaneler hem akıl hastaları hem de cüzzamlılar toplumdan izole edip, tedavi merkezlerinde tedavi verilmişti. 1400’lü yıllarda Endülüs Emevileri de İspanya’da bir psikiyatri hastanesi niteliğinde olan kurumlar da kurmuşlardır.

Osmanlı’da Akıl Hastalıkları Tedavisi

Bimarhaneler aynı zamanda tekke özelliğide göstermekteydi. Gönüllü olarak hizmet veren dervişler, akıl hastalarına telkinler vermişler ve tatlı sözlerle onların ruhlarını tedavi etmeye çalışmışlardır. Deli ile velinin zaman zaman birbirine karıştırılmasının temelinde işte bu anlayış bulunmaktaydı.

İspanya Elçisi olarak İstanbul’a gelen Klavijo, bu seyahatine dair yazdığı hatıratında Bimarhanelerden de bahsetmiş ve Avrupa’da delilerin ateşlere atıldığı bir dönemde bu gördükleri karşısında şaşkınlığını belirmiştir.

Akıl hastaları, Bimarhanelerde sadece telkinle değil, aynı zamanda kuş cıvıltısı ve su sesi gibi rahatlatıcı sesler eşliğinde rahatlatılarak tedavi edilmeye çalışılmıştır. Toplumsal sorunlardan uzak, dervişlerin o ballardan tatlı sözleriyle telkin edilen ve her ân huzur soluyan nice akıl hastaları burada tedavi edilip, delilik makamından velilik mertebesine çıktıkları da gözlemlenmiştir.

Mevki Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*