Bina Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Bina Hasar Tespiti Nasıl Yapılır? Deprem ve diğer doğal afetler sonucunda, binaların hasar alması olası bir sonuçtur.  Bu hasarlı binaların hasar tespiti yapılmalı ve çıkacak olan sonuca göre yeniden yapımı yâda güçlendirilmesi gibi sonuçlara varılmalıdır.

Bina Hasar Tespiti

Türkiye’de 6.5 milyon konutun acil dönüşümü yapılması gerektiği açıklandı. Bu konutları yıkıp yeniden yapmak için ise ciddi bir kaynak ve zaman ihtiyacı duyulmaktadır Binayı yeniden inşa etmeye göre daha ucuz ve hızlı yapılan güçlendirme işlemi göz ardı edilmemelidir.

Binanın yeniden inşası en az bir senede gerçekleştirilirken, güçlendirme en fazla 4 ayda gibi kısa bir sürede yapılabilmektedir. Hem de güçlendirilen bina, yıkılıp yeniden yapılan yapı kadar sağlam bir hale gelmektedir. Bunun için ise ilk olarak bina hasar tespiti ve bina risk analizi yapılmalıdır.

Bina Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Binalar için hasar tespiti sadece deprem olaylarından sonra yapılmamalıdır. İlkbahar veya sonbahar gibi mevsimlerde yaşanan sel felaketleri ile engebeli araziye sahip olan bölgelerde yaşanan heyelanlar sonrasında da yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar sayesinde yıkılma ihtimali olan binalara giriş engellenir.

Hasar tespiti için başvuru yolları ise şunlardır;

  • Alo 181 (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hattı)
  • Doğal afet yaşanan il belediyesi telefon numarası
  • Doğal afetin yaşandığı il Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefon numarası
  • İlçe kaymakamlıkları telefon numaraları
  • Deprem yaşanması durumunda Dask’ın Alo 125 no’lu hattı

Hasar Çeşitleri Nelerdir?

  • Hasarsız: Hasarsız binalar depremde hiçbir şekilde hasar almamış olan binalardır ve bu binalarda her hangi bir işlem yapılmaya gerek duyulmaz.
  • Az hasar: Az hasarlı binalar doğal afet sırasında boyası dökülmüş olan, duvarlarında ince çatlaklar bulunan ve sıvaları dökülen yapıların derecesidir. Bu binaların afet sonrasında kullanılabilmesi olağan yapılardır. Doğal afetten önce görülen çatlak ve boya dökülmeleri hasar olarak değerlendirilmez.
  • Orta hasar: Deprem sebebiyle taşıyıcı elemanlarında çatlaklar ve duvarlarında ince yarıklar meydana gelen binalara orta hasar almış yapılar sınıfına girmektedir. Bu binaların onarılması ve güçlendirilmesi mümkündür. Ancak güçlendirme ve onarma çalışmaları yapılmadan binaların kullanılmasına izin verilmez. Bu sebeple de eşya tahliyesine izin verilir.
  • Ağır hasar: Ağır hasar çeşidinde ise binalar deprem ve heyelan gibi doğal afetler sebebi ile taşıyıcı elemanlarında kırılma yaşayan yapılardır. Bu binalara yıkım kararı verilir. Onarılmaları mümkün olmayan yapılardır.
  • Acil yıkılacak: Uzmanlar tarafından binalar için yapılan hasar tespit çalışması sonunda acil yıkılacak durumda olduğu anlaşılan yapıların derecesidir. Bu binalara kişilerin girişine ve eşyalarını almalarına izin verilmemektedir. Bu binalar yaşanan depremde taşıyıcı elemanlarının büyük bölümünü kaybetmişlerdir ve bir bölümü yıkılmıştır.

İfraz Hattı Nedir? İfraz Harcı Ne Kadar? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*