Bitüm Nedir? İnşaat sektörünün vazgeçilmez malzemelerinden biri olan bitüm, ham petrolün çökme işlemi sonucu veya özel işlemler sonucu ayrıştırılmasından sonra dipte kalan kısmına verilen addır. Rengi oldukça koyu olan bu hidrokarbon bileşiği, yapılan işlemlere göre oldukça katı bir durumda olabildiği gibi yarı akışkan veya sıvı halde de görebilmek mümkündür.
Günümüzde, yol inşaatında iki tip bitüm veya bitümlü malzeme kullanılmaktadır;
- Asfalt,
- Katran.
Bitümün asfalt karışımlarında hacim olarak küçük bir orana sahip olmasına rağmen, asfalt karışımına dayanıklılık ve viskoelastik özellik kazandırması nedeniyle önemli bir özelliğe sahiptir. Bu reoloji, kohezyon, adezyon ve dayanıklılık özellikleri yol tasarımlarında gereken performansı sergilemesini sağlayan önemli özelliklerinden biridir.
Bitüm Nedir? Bitümün Tarihçesi
Mineral agregalar ile bitümün karışımı olan asfalt kimi ülkelerde bitümle aynı terim olarak kullanılmıştır. Fosil esaslı bitüm ile bileşen ve doğada kireçleşmiş kaya olarak bulunan asfaltın tarihte ilk olarak M.Ö.3200–540 yılları arasında, Mezopotamya’da ve İndüs Vadisi’nde yol ve duvar inşaat işlerinde kullanıldığı bilgileri yer almaktadır
Bitüm Özellikleri Nelerdir?
Bitüm, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan bir mühendislik malzemesi olarak bilinmektedir. Özellikle yol inşaatları, yol bakımı ve yalıtım malzemesi olarak geniş yelpazelerde bu maddeye ihtiyaç duyulur. Termal direnç ve doğal yapıştırma özelliği ile, çatı kaplama, temel ve bodrum yalıtımı, zemin döşeme, mastikleme, boru kaplama, boya uygulamalarında kullanıma uygun bir inşaat malzemesidir.
Bitümler gerektiği gibi uygulandığında, tekrar ısıtılabilir ve yüksek sıcaklıklarda uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Ancak bitüm malzemesinin fazla ısıtılması ya da oksidasyona maruz kalması, bitümün ya da bitümden üretilen inşaat malzemelerinin özelliklerinin bozulmasına neden olma durumu vardır. Bitüm, daima optimum sıcaklıkta depolanmalı ve kullanılmalıdır. Dolayısıyla özel olarak tasarlanmış tanklarda saklanması uygun görülmektedir.
Yapıların temel yalıtımında bu bitüm kullanımı bir sektör standardıdır. Aynı zamanda çatıların yalıtımında da yaygın şekilde kullanılır. Su geçirgenliğini sıfıra kadar indirebilir ve oldukça uzun ömürlüdür.
Arazöz Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun