Daire Numarası , Numaralama çalışmasının temel amacı, numaralandırılan binalara ait adreslerin Ulusal Adres Veri Tabanına (UAVT) kayıt ettirilmesidir. Numaralama çalışması; alanda adreslerin numaralandırılması, levhaların asılması ve adreslerin UAVT’nına işlenmesi süreçlerinin tümünü içermektedir.
Bu süreçlerden herhangi birinde oluşacak aksama Adrese dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde Daire Numarası;
- UAVT de kayıtlı olmayan adreslerde yaşayan kişilerin kayıt altına alınamamasına dolayısı ile yerleşim yeri nüfusunun belirlenmesinde ve kamu hizmetlerinin sunumunda aksamaya;
- UAVT’de kayıt altına alınmış olmasına rağmen alanda adresleri bulmaya yarayan levhaların olmaması nedeni ile adrese ulaşılamaması dolayısıyla bu adreslerde yaşayan kişilerin kayıt altına alınamamasına,
- UAVT’de bulunmasına rağmen alanda olmayan hayali adresler sistemin kurulması aşamasında karmaşaya yol açacaktır.
Kanunda Daire Numarası
25.04.2006 tarih ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 69 uncu maddesine dayanılarak, Ulusal Adres Veri Tabanındaki, adreslerin oluşumu ve güncel olarak takibinden “31.07.2006 tarih ve 26245 sayılı” Resmi Gazetede yayınlanan Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik” gereği yetkili idare sorumludur. Yetkili idare ise; belediye teşkilatı olan yerlerde belediye, belediye teşkilatı olmayan yerlerde il özel idaresi ve büyükşehir sınırları içerisinde büyükşehir belediyesidir.
Numaralama Yönetmeliği
Adres Standardı
Adres standardı; il, ilçe, bucak, köy, mezra, belediye adı, mahalle adı ve tanıtım numarası, meydan, bulvar, cadde, sokak ve küme evlerin adı ve tanıtım numarası ile site adı, blok adı, mevki adı, dış kapı numarası, iç kapı numarası ve posta kodu bileşenlerinden oluşur.
Bu bileşenlerden il adı, ilçe adı, dış kapı numarası ve posta kodunun her adreste bulunması gerekmektedir.
Site İçindeki Binaların Numaralanması
Sitenin meydan, bulvar, cadde veya sokaklardan birine açılan tek bir giriş kapısının bulunması durumunda giriş kapısına, giriş kapısının bulunduğu bulvar, cadde veya sokak üzerindeki son bina veya arsaya verilmiş olan numarayı takip eden numara verilmektedir. Site içinde yer alan binalara giriş kapısının solundan başlayarak site giriş kapısını takiben ardışık olarak harfli birleşik numaralar verilmektedir.
Bir Arsa Veya Bir Bina Alanına Birden Fazla Bina Yapılması
Örneğin Bir arsaya 80 numara tahsis edilmiş olsun. Arsanın yanındaki binanın numarası 82 ise ve bu arsa üzerine iki bina inşa edildiğinde, birinci binanın numarası 80, ikinci binanın numarası 80/1 olarak geçer.
Binaların Numaralandırılması
- İçinde insan yaşasın veya yaşamasın tüm binalara numara verilir.
Numarataj Nedir, Numarataj Belgesi Nasıl Alınır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun