Ev Sahiplerinin Kira Zammı İçin Oyunları Bitmiyor!

Ev Sahiplerinin Kira Zammı İçin Oyunları Bitmiyor! Kiralık konut fiyatları yükseldikçe kimi ev sahiplerinin fırsatçılık arayışı maalesef bitmiyor. Yasal oranın üzerinde zam taleplerinin ardından, şimdi ise, geçmiş yılların yapılmayan zamları talep etme çabasındalar.

Ev Sahiplerinin Kira Zammı İçin Oyunları Bitmiyor

Ev Sahiplerinin Kira Zammı İçin Oyunları Bitmiyor!

Ülke genelinde pek çok şehirde kiralık konut fiyatları ve kiralara uygulanan yüksek zamlar vatandaşın en önemli gündemi haline gelmiş durumda. Hürriyet Gazetesi’nden Gülistan Alagöz’ün haberine göre; kiralık konut bulmanın zorlaştığı bugünlerde durumu fırsata bilen mülk sahiplerinin sayısı da oldukça fazla. Yasal oranın üzerinde kira yükselişi yapanlar, konutu başkasına daha yüksek fiyatla kiraya vermek için haksız tahliye isteyenler ve hatta hileli tapu devri gerçekleştirenler bile var. Bu fırsatçılıklata bir yenisi daha yaşanıyor. Kimi mülk sahipleri kiracılarından geçmiş senelerde yapmadıkları eski kira yükselişlerini talep etmeye başladı. Sözlü şekilde kiracıyla anlaşmasına rağmen, ‘ne de olsa yazılı anlaşma yok’ kozunu kullanan konut sahipleri alacakları için icra yoluna yöneliyor.

İcra Takibi Yapıyorlar

Son aylarda geçmiş sene zamlarını talep eden mülk sahiplerinin çoğaldığına dikkat çeken Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Mal sahipleri son dönemde kiracıları ile sözlü olarak yapmış oldukları artış oranlarını inceliyor ve kiracı tarafından yasal artış oranlarının uygulanıp uygulanmadığını kontrol ediyor. Artış yasal oranda yapılmamışsa, bakiye kira alacağı için icra takibi başlatıyor” dedi.

Zaman Aşımı Yok

 “Kira hukukunda kiracı her kira döneminde mutlaka bir önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalaması artışı yapmak zorunda. Ama kiracı eğer yasal artış oranını uygulamamış, mal Sahibinden de yazılı bir onay almamış ise kira artış oranı hiçbir zaman zaman aşımına uğramaz. Kiracı ile Ev Sahibi sözle anlaşarak farklı bir oran üzerinden el sıkışsalar dahi, mal sahibi anlaşmanın yazılı olmamasını lehine kullanarak yeni dönem kirası dışında son 5 yılın (kira borçlarında alacak zamanaşımı 5 yıl olduğu için) farkını sizden talep edebilir.” 

Konuyu örnekle de açıklayan Avukat Kiraz, “Mesela 10 yıl önce 1000 TL ile bir evi kiraladınız. Her yıl mal sahibi ile konuşarak yeni bedeli belirlediniz. Mal sahibi söz gelimi yasal Zam oranı yüzde 15 olsa da yüzde 10’a tamam dedi ya da pandemi nedeniyle bir yıl hiç zam yapmadı ve 2022 yılına gelince kira bedeliniz 2 bin TL oldu. 10 yıl içerisindeki yasal oranların tamamı uygulansa kira bedelinizin 4 bin lira olacağını düşünelim. Bu durumda siz 2022 yılında 4 bin TL ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun haricinde de yine son 5 yılın kira fark bedellerini de mal sahibi sizden talep edebilir” ifadelerini kullandı.

Satılık Ve Kiralık Konut Fiyatları Nasıl Düşer? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*