Garipçe Nerede? Nasıl Gidilir? Yol Tarifi? Garipçe, Rumeli Kavağı ile Rumeli Feneri arasında bulunan küçük ve güzel bir köydür. Sarıyer’e yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan köyün genel geçim kaynağı balıkçılık olarak bilinmektedir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü‘nün Avrupa ayağının, köyün güneyindeki Garipçe Burnu’nda yer alması köyü bu günlerde daha da popüler hale getirmiştir. Mahallenin %85’ini ormanlık alan, %10’unu yerleşimler ve %5’ini yollar oluşturmaktadır.
Mahalledeki bazı hayvan ve bitki türleri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olması oldukça üzücü. Tarihçi Homeros’a göre Garipçe köyünün adı Kharybidis’tir. Geçim kaynağı balıkçılık olmakla beraber hayvancılık da yapılmaktadır. Köyde bir bakkal, bir kahve ve üç restoran bulunur. Köyün iskelesinden Büyükliman ve diğer yüzme koylarına turlar düzenlenmektedir.
Garipçe Köyü’ne gidecek olursanız, Bizans ve Osmanlı dönemine ait birçok eser bulabilirsiniz. Garipçe Burnu’nda bulunan Garipçe Kalesi günümüzde hala ayakta duran nadir kalelerdendir. Bu kale Padişah III. Mustafa (1557-1574) tarafından Macar asıllı Fransız mimar Baron François de Tott’a emir vermesi ile yaptırılmıştır. Ayrıca köyün en yüksek tepesinde bir gözetleme kulesi de yer almaktadır. Fakat yapım tarihi ve yapının mimarının kim olduğu bilinmemektedir.
Büyük Liman olarak bilinen yerde hamam, kilise ve yarı sağlam kale duvarının yanı sıra yıkık evlere de rastlamak bu alanda mümkün. Büyük Liman’da Osmanlı zamanında tersane bulunmaktaydı. Ancak bugün tersane ile ilgili herhangi bir kalıntıya rastlanılmamaktadır. Deniz kenarındaki çeşmenin kitabesinden, bu çeşme tersane için Hasan Paşa tarafından 1199’da yaptırılmış olduğu bilgisini bulunmaktadır. Soğuksu Çeşmesi ve Hacının Suyu Çeşmesi de görebileceğiniz tarihi eserler arasında yer alır.
Garipçe Nerede? Nasıl Gidilir?
Sarıyer konumundaki en çok ziyaret edilen yerlerden Garipçe konumuna toplu taşıma ile nasıl gidilir aşağıda bulabilirsiniz.
Aşağıdaki toplu taşıma hatlarının Garipçe – yakınından geçen güzergâhları bulunmaktadır.
- Otobüs: 150
Bebek Sahili Nerede? Nasıl Gidilir? Yol Tarifi? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun