Harita Mühendisi Ne İş Yapar?

Harita Mühendisi Ne İş Yapar? Harita Mühendisi Ne İş Yapar? Harita mühendisi, yerküre üzerinde çeşitli ölçümler yapan ve elde edilen veriler ışığında planlar ve haritalar hazırlayan, ölçüm, hesaplama, çözümleme ve görselleştirme çalışmaları ile uğraşan kişilere denir.

Harita Mühendisi Ne İş Yapar

Kamu alanında harita mühendisi çok geniş bir istihdama sahiptir. bu da harita mühendislerinin kamuda çalışma oranının yükselmesine neden oluyor. Ayrıca harita mühendisleri özel sektörde oldukça fazla faaliyet gösterirler. Belirli bir şirkete bağlı olarak çalışabildikleri gibi serbest olarak proje bazlı da faaliyet gösterebilirler.

Harita Mühendislerinin Sorumlulukları Nelerdir?

Harita mühendislerinin bir takım yerine getirmesi gereken sorumlulukları bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

•             Coğrafi bilgilerin oluşturulmasına katkı sağlamak,

•             Yerküreyi anlamak, planlamak, düzenlemek ye yönetmek için modern teknolojileri kullanarak mekânsal teknikler geliştirmek ve kullanımını sağlamak,

•             Büyük ölçekli inşa projelerinde zemin çalışması yapmak ve süreçlerde yer almak,

•             Kadastro çalışmalarında görev almak,

•             İmar çalışmalarında yer almak ve destek vermek,

•             Mühendislik projeleri için her türlü haritayı hazırlamak,

•             Kentsel ve kırsal düzenlemeler için çalışmalar yapmak,

•             Mobil cihazlar ve web ortamında kullanılan haritaları tasarlamak.

Harita Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

Öncelikle harita (geomatik) mühendisi olmak için bu bölümü açık olan üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi almak gerekiyor. Lise ve dengi bir okuldan mezun olarak üniversitelerin Harita Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimi almak gereklidir.

Harita Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir? Harita Mühendisi Ne İş Yapar?

Bu noktada harita mühendislerini ilk olarak kamu için ele alırsak; ulaştırma bakanlığı, Belediyeler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları, Devlet Su İşleri, İl Özel İdaresi, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TOKİ, Üniversiteler, Özel harita firmaları çok sayıda kamu kurumunda iş imkanına sahiptirler.

Harita Mühendisliği Maaşı 2020 hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*