İpoteğin Terkini Ne Demek? Nasıl Yapılır?

İpoteğin Terkini Ne Demek? Nasıl Yapılır? İpoteğin terkin edilmesi, ipoteğin tapu üzerinden kaldırılması anlamına gelir. İpoteğe konu olan borcun kapatılması halinde ipoteğin terkin edilmesi işlemi yapılabilir. Alacağın sona ermesi üzerine, ipotek olan gayrimenkulün sahibi, alacaklıdan (yani Bankalardan) ipoteği terkin ettirmesini isteyebilir. Borçtan şahsen sorumlu olmayan rehinli taşınmaz maliki, borçluya ait koşullar içerisinden borcu ödeyerek taşınmazın üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını isteyebilir. Alacak, borcu ödeyen malike geçer.

İpoteğin Terkini Ne Demek?

İpotek Terkini Ne Kadar Sürer? İpoteğin Terkini Ne Demek?

İpotek terkini ile ilgili olarak; 7181 sayılı Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 19 uncu maddesinde “İpotek süreli olarak kurulmuşsa, sürenin bitiminden itibaren otuz gün içinde ipotekli taşınmaz üzerinde 9.6.1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 150/c maddesinde belirtilen şerhin konulmaması hâlinde ipotek, malikin talebiyle tapu müdürlüğünce terkin edilir.” şeklinde ifade edilmiştir.

Taşınmazınızın Üzerindeki İpoteği Terkin Ettirmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Taşınmazınızın üzerindeki ipoteği terkin ettirmek için ilk olarak; Öncelikle ipoteğin terkini için alacaklıya olan borcun kesinlikle tamamının kapanması gerekiyor. Tapu Sicili Tüzüğünün 88. maddesi gereğince ipotek terkin evrakları elden ibraz edilemeyeceğinden dolayı, ipotek terkinine ilişkin harcın da ödendiği bilgisini içeren evrakın banka tarafından ilgili Tapu Müdürlüğüne gönderilmesi halinde ipotek terkini işlemi gerçekleştirilecektir.

Ayrıca eğer ipotek banka tarafından koyulduysa, mahkemeye alınan fek yazısıyla birlikte müracaat edilebiliyor. T.C Ziraat Bankası, diğer kamu ve özel bankalarında protokole sırayla dahil olarak e-terkin ile yapılan Protokol kapsamında da ipotek terkinleri elektronik ortamda yapılabilmektedir. Taşınmazınız üzerinde ki ipoteğin terkin edilip edilmediğinin e-devlet üzerinden kontrolünü sağlayabilirsiniz.

2B Arazi Nedir? 2B Arazi Nasıl Alınır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*