Kaldera Nedir? Kaldera, bir volkanın kendi içine çökmesi ile meydana gelen büyük, özel bir volkanik yer şekline kaldera denmektedir. Kalderanın çöküşü, büyük bir volkanik patlama neticesinde volkanın altındaki magma odasının boşaltılması ile oluşur. Boşalmış oda, magma patlamaları sebebi ile yukarıdaki volkanik yapıların ağırlığını kaldıramaz ve çökmeye başlar.
Çatlaklar ilk olarak odanın çevresinde genellikle dairesel bir şekilde oluşur. Bu halka çatlaklar volkanik delikler olarak isimlendirilir. Magma odası boşaldıkça, volkanın halka çatlakları içindeki merkezi çökme olayı gerçekleşir. Bu çöküş, büyük bir patlama sonucu veya birkaç patlama neticesinde meydana gelebilir. Ayrıca toplam çöküş miktarı yüzlerce veya binlerce metre olabilir.
Kaldera Nedir?
Krater – Göl Kalderaları: Krater – göl kalderaları, en güçlü volkanik patlamanın bir türü olan Plinian püskürmelerinden sonra bir stratovolkanın çöküşü sonucunda oluşur. Plinian püskürmeleri, dışarıya büyük miktarda lav, volkanik kül ve kaya piskirmesi meydana getirir.
Türkiye’deki Kaldera
Van Gölü sahilinde, Bitlis’in Ahlat, Tatvan ve Güroymak ilçe sınırları içerisindeki yer alan Nemrut Dağı ve Krater Gölü, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan mekanların başında gelmektedir. Nemrut kraterinin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği düşünülmektedir. Nemrut Dağı’nın yüksekliğinin, patlamalardan dolayı içte oluşan çökmeler sonucunda 2935 metre düzeyinde olduğu söylenmektedir. Dağada oluşan kalderanın yüz ölçümünün 40 kilometrekare olduğu yapılan açıklamalarda söylenmektedir.
Çapı 6 kilometre olan Nemrut Krater Gölü, Türkiye’nin birinci, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olarak kayırlara geçmiştir. Kalderanın içerisinde 5 göl, çok sayıda lav çıkış merkezi, lav hunisi, sıçratma konisi, sıcak su kaynakları ve 6 adet mağara olduğu bilinmektedir. Gölün ortalama derinliği 100 metre, en derin noktası ise 155 metre olarak hesaplanmıştır. Deniz seviyesinden yüksekliği 2247 metre olan gölün Van Gölü’nden 600 metre yüksektedir.
Evye Nedir? Evye Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun