Karara Çıkmış Ne Demek?

Karara Çıkmış Ne Demek? Karara çıkmış karar verilmiş anlamındadır. Bu, mahkeme kısa kararını (yani duruşmadaki davayı kazanma kararı ) verdiği, anlamına gelmektedir. Bundan sonra mahkeme gerekçeli kararını yazıp size gönderecek (gerekçeli karar mahkemenin hukuki değerlendirmesini içerir). Bu karar aynı zamanda karşı tarafa gönderilecek ve onların istinaf hakkı doğacaktır. Kararın tebliğini takiben işverene başvurup işe başlama talebinde bulunmanız gerekmektedir.

Karara Çıkmış Ne Demek

Dosyanın karara çıkması, esastan olabileceği gibi usulden de olabilir. Dosyanın esastan karara çıkması, dava konusu ihtilaf hakkında kabul, ret veya kısmen kabul veya ret kararı verilmesi şeklinde olurken; davanın usulden karara çıkması ise, davanın dava ehliyeti, arabuluculuk şartı nedeniyle reddi ile görevsiz mahkeme veya yetkisiz mahkemede açılması nedeniyle görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilerek reddi şeklinde olmaktadır.   

Boşanma Davası Karara Çıkmış Ne Demek?

Boşanma davası karara çıkmış ne demek sorusu, nihai kararın verilmiş olmasıdır. Eğer kesin kararlardan değilse yani taraflardan biri temyiz etmişse işleyecek olan süreç farklıdır. Kararın temyiz edilmemesi durumunda ya da kesin kararlardan olması durumunda, kararın icrası oluşturulabilir. Çok sayıda kararı verildikten hemen sonra kesinleşmesini beklemeden icra edebilirsiniz. Fakat boşanma davası kararı kesinleşmeden tarafların icra etmesi olası değildir. Bunun için dava karara bağlandıktan sonra kesin karar olmadan, temyiz edilmesi mümkün değildir. Karara çıkmış olan dosya, zaten sonuçlanmış olan dava dosyasıdır. Taraflar dosyanın numarasını, dava türünü, dava açılış tarihi, duruşma gün ve saatini, dosya karara çıktıktan sonra sonucunu öğrenebilir.

Dava Kararı Verildikten Sonra Süreç Nasıl İşler?

Davanın nihai karar çıktıktan sonra istinaf – temyiz süreci başlamaktadır. Davada alınan kararın istinaf edilmemesi durumunda, kararının icrası sağlanmaktadır. Bazı davalarda ise karar verilir verilmez, kesinleşmesine ihtiyaç duyulmadan infaz da edilebilmektedir. Mesela; boşanma kararlarında dosya durumu karara çıkmış dendiğinde, boşanma kesinleşmiş anlamındadır.

Karar çıkmış olan dosya, sonuçlandığı için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılmasının ceza mahkemelerinde 15 gün iken, hukuk mahkemelerinde ise bir ay olarak sürmektedir.

Feragatname Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*