Kira Geliri İçin Kimler Beyanname Verecek?

Kira Geliri İçin Kimler Beyanname Verecek? Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü yazısında gayrimenkul gelirinde beyanname kriterleri hakkında düşüncelerini aktardı. İşte Ahmet Karabıyık’ın ‘Gayrimenkul gelirinde beyanname kriterleri’ başlıklı yazısı…

Kira Geliri İçin Kimler Beyanname Verecek

“Önümüzdeki ay milyonlarca vatandaş beyanname verecek. 2021 boyunca elde edilen gelirler üzerinden yapılacak hesaplar sonucunda ya vergi ödenecek ya da istisna ve indirimler sonrasında ödeme çıkmayacak”

Peki kimler beyanname vermekle yükümlü? Senede bir kez beyanname vermekle yükümlü olanlar için, gelir türüne göre ana kriterler belli oldu.

Kira Geliri İçin Kimler Beyanname Verecek?

Mart ayında birçok kişinin beyanname vereceğini belirten Ahmet Karabıyık, 2021 yılında sene boyunca elde edilen gelirlerin Maliye’ye toplu şekilde beyan edileceğini belirtti ve şu açıklamalarda bulundu:

“Beyanname üzerinde hesaplamalar sonucunda da ya gelir beyan edilip vergisi ödenecek. Veya istisna, gider ve indirimler sonrası beyanname verilmekle yetinilecek, ödeme çıkmayacak. Ayrıca; beyanname verdikten sonra ‘vergi iadesi’ alabilecek vatandaşlar da olacak… Beyanname verecek gelir vergisi mükelleflerini; mali müşavirleri aracılığıyla beyanname verenler ve bizzat beyanname verenler olarak ikiye ayırabiliriz. Şahsen ticaret yapanlar da (bakkal, manav, kasap…) şahsen serbest meslek faaliyeti yürütenler de (doktor, avukat, mimar…) vergi ödeme yükümlüğünü mali müşavirleri aracılığıyla yapıyorlar. Ki bu mükellefler; yıl içinde de beyanname verip vergi de ödediklerinden mart ayına daha hazır gireceklerdir. Diğer yandan; beyannamelerini bizzat kendileri hazırlayıp (yılda bir kez mart ayında) Maliye’ye veren kişiler de var. (Dilerlerse mali müşavir aracılığıyla da tabi ki beyanname düzenleyebilirler.)” 

Beyannamelerini kendileri hazırlayan mükellefler için vergi ayıyla ilgili çok tereddüt olduğuna dikkat çeken Ahmet Karabıyık, geçtiğimiz sene elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin TL’ye kadar olan kısmının istisna olduğunu vurguladı. Karabıyık, “Bu tutarın üzerinde 2021’de konut kirası elde edenler beyanname verecek. 7 bin lira üzerinde konut kirası elde edip beyanname verecek kişiler (Örneğin aylık bin lira, yıllık 12 bin lira kira geliri elde edenler) istisna rakamını düştükten sonra (12 bin – 7 bin) kalan tutar 5 bin lira üzerinden hesaplama yapılacak. Hatta bu gelir örneği için ödenecek vergiyi de söyleyelim: 638 TL. Götürü gider (%15) dikkate alınarak hesaplanan bu vergi için, gerçek gider dikkate alındığında veya eğitim, sağlık harcamaları ve bağışlar gibi indirim kalemleri dikkate alındığında daha farklı tutarda bir vergi de hesaplanabilecek” ifadelerini kullandı. 

Kimler Beyanname Verecek?

İş yeri kira geliri ile ilgili de açıklama yapan Ahmet Karabıyık, geçtiğimiz sene elde edilen iş yeri kira gelirlerinin 53 bin TL’yi geçmesi durumunda beyanname verileceğini belirtti. Karabıyık, şunları kaydetti: 

“İşyeri sahibinin elde ettiği ‘net işyeri kira gelirine’ ilaveten, kiracı işyerinin ödediği stopajlar dahil edildiğinde ‘brüt kira gelirine’ ulaşılıyor. İlk dokuz ayda -indirimli- yüzde 10 olarak uygulanan stopaj oranları, son üç ayda tekrar yüzde 20 olarak uygulanmaya devam etti. İşyerindeki kiracının yıl içinde ödediği stopaj tutarları, mülk sahibinin beyannamesinde hesaplanan vergiden düşülerek daha az vergi ödenme imkânı da mevcut. Veya stopaj tutarı ve kira gelirinin karşılaştırması sonrasında mülk sahibinin vergi iadesi alma imkânı da olabilecek. Bu konuyu, tablolar üzerinden yazı dizisi olarak ayrıntılı olarak ayrıca ele alacağız.”

Konuta Talep Arttı Kredi Kullanımı Katlandı! hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*