Kiralık Evde kiracıya Ait Olan Masraflar Nelerdir? Ev sahipleri ve kiracılar arasında sıklıkla yaşanan problemlerden birisi de, hangi masrafların kiradan düşeceği, hangi masrafları ev sahibinin veya kiracının karşılaması gerektiği konusu geliyor.
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda yasal olarak hangi masrafların kim tarafından ve nasıl karşılanabileceği konusunda açıklamalar yapılmıştır.
Kiracının kiradan düşebileceği masraflar ile ilgili olarak Türk Borçlar Kanunu’nun 306’ncı maddesinde şu ifadeler kullanılıyor:
“Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına giderebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.”
Kiralık Evde kiracıya Ait Olan Masraflar Nelerdir?
Kiracıların Ödemesi Gereken Temel Masraflar
Elbette ödenecek masraflar yalnızca ev sahibini bağlamaz, kiracılar da ikamet ettikleri konutlara ait kimi masrafları üstlenmekle yükümlüdür. Bu masrafların en başında, kira bedeli gelir. Kiracı, evi kiralayarak ev sahibi tarafından düzenlenen ve her maddesi açıklıkla belirtilen kontratı imzaladıktan sonra eve giriş yapmadan önce kira bedelini ödemekle yükümlüdür.
Kiracı, bir evi kiralamadan önce ödeyeceği temel masrafları bilmesi gerekmektedir. Depozito, kira bedeli, eve ait abonelik bedelleri ve isteğe bağlı olarak yapılan renk, tasarım değişikliklerine ait masraflar kiracıya ait masraflar arasında yer almaktadır. Kiracının yaptığı masraflar; sadece kiracının kullanımı ve rahatı için yapılan masraflar olduğu için ev sahibi bu masrafları ödemekle yükümlü değildir. Bu masraflar her kiracı tarafından yapılması gereken ve kiracı yükümlülüğünde olan masraflardır.
Depozito Hakkı
Kiracı evi kiralarken belirli bir miktar depozito ödediyse ve çıkarken evi teslim aldığı gibi boyalı ve temiz bıraktıysa ev sahibinden depozitosunu talep edebilir. Depozitolar maksimum üç aylık kira bedeli kadar olmalıdır.
Kiracının Sahip Olduğu Yükümlülükler
- Kira bedellerinin düzenli şekilde ödenmesi,
- Kira kontratının kısmen yada tamamının değiştirilmesi sadece konut sahibinin yazılı izniyle mümkündür.
- Kira kontratında belirli bir tarih yok ise ve evin bulunduğu bölge için herhangi bir uygulama yoksa, kira ödeme tarihleri her ayın sonuna kadar yapılabilir.
- Kiracı, kiralanan konutun ödemesinden sorumlu olduğu için ödenmemesi durumunda ev sahibi tarafından sözleşmenin fesih hakkı bulunmaktadır.
Emlakçı Yer Gösterme Sözleşmesi 2020 hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun