Konut Kredisi Almak İçin Gerekli Kriterler Nelerdir? Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara bankalar tarafından sunulan konut kredisini almak için bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlerin karşılanması ile vatandaş kredisini çekebilmektedir. Peki, bankalar tarafından belirlenen konut kredisi kriterleri nelerdir?
Öncelikle konut kredisi, konut satın alma işlemi için vatandaşların ihtiyaç duyduğu maddi desteği sağlayan kredi türüdür.
Konut almak için yeterli miktarda nakit parası olmayan vatandaşlar kendilerine uygun gelen krediler için banklara başvuru yapmaktadırlar. Bankalar konut kredisi için başvuru yapan kişiler hakkında geniş çaplı bir araştırma sağlarlar. Yani konut kredisi için başvuru yapan herkese kredi verilmiyor.
Konut Kredisi Almak İçin Gerekli Olan Kriterler Nelerdir?
Ev almak isteyen kişilerin alacakları evin tapusu ile birlikte kredi çekmek istedikleri bankanın şubesine gitmeleri gerekiyor. Daha sonra bankada görevli tarafından ilk olarak konut kredisi başvuru formu verilir ve bu formun doldurulması istenir. Ardından kişinin kimlik numarasına göre kredi notu ve kredi sicil sorgulaması yapılarak krediye uygun olup olmadığı incelenir.
Başvuru yapan kişi bu aşamayı geçerse banka kişiden konut kredisi ekspertiz ücreti talep eder. Bu ödemenin yapılmasının ardından konut kredisi eksper raporu çıkarılarak konutun değeri belirlenir ve buna göre çıkan rakamın %80’i kadar kredi kullanılmasına izin verilir. Geriye kalan %20 oranında miktar ise konut kredisi peşinatı olarak kişiden tahsil edilir.
Bütün kriterler uygun ise son aşama da konut kredisinin taksitleri devreye girecektir. Belirlenecek olan kredi taksitlerinin müşteri tarafından rahatça ödenebilmesi bu aşamada önemli olan husustur. Müşteri hane gelirini sunar ve bu gelirin kredi taksitini taşıyıp taşımadığı karşılaştırılır. Eğer geliri yetersiz ise kişi bankaya bir kefil sunabilir. Kefil gösterilecek kişinin bu konut kredisinden sorumlu kişi kadar bilgili olması gereklidir. Çünkü banka müşteriden değil kefilden tahsil eder ücreti.
Şartların tamamlanmasının ardından banka tarafından satış süreci başlar ve tapu dairesinden randevu alınarak banka avukatı ile birlikte konutu almak isteyen kişi ve satıcı birlikte tapuya giderler satış işlemi yapılır.
Tüm bu koşullar sağlandığı zaman Banka avukatı tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek şerhi koydurulur ve konut kredisi borcu bitene kadar tapuya ipotek şerhi uygular.
1915 Çanakkale Köprüsü Ana Halatların Montaj İşlemleri Tamamlanıyor! hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun