Marmara’daki Az Katlı Yapılar Sular Altında Kalabilir! Türkiye topraklarının neredeyse tamamı fay hatları üzerinde yer almakta olan deprem kuşağı ülkesidir. Son yıllarda da artan büyüklüğü 4 ve üzerinde olan deprem sayısı git gide artmaktadır. Artan deprem sayıları ile ilgili AFAD verilerine göre 2020’de Türkiye’de 33 bin 824 yer sarsıntısı kaydedilmiştir.
Depremler hem yaşamı hem toplum düzenini maddi manevi olarak her açıdan etkilemektedir. En riskli deprem bölgelerinden birisi olan Marmara da yaşanabilecek depremlerin az katlı yapıları sular altında bırakabileceği gerçeği de göz önündedir. Bu konu ile ilgili olarak, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Marmara Depremi’ne ilişkin olarak bazı açıklamalarda bulunmuştur. Süleyman Pampal, Marmara bölgesinde meydana gelecek deprem sonrasında olabilecek tsunamiye ilişkin de açıklamalarda bulundu…
Marmara’daki Az Katlı Yapılar Sular Altında Kalabilir!
A Haber’de yayımlanan habere göre; TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nca hazırlanan 522 sayfalık raporda, Türkiye’de yaşanabilecek depremin ardından oluşabilecek ‘tsunami’ riskinin ayrı başlıkta altında incelendiği görülmüştür.
Raporda yer alan; “Marmara’da ilk dalga 10 dakikada kıyıya ulaşır” ifadesi oldukça dikkat çekti. Bu konu ile ilgili olarak, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, dikkat çeken bazı açıklamalarda bulundu.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal’ın açıklamaları;
Sadece Tsunami Değil
Rapor gayet güzel. Bu komisyonun kurulmasından itibaren yaptığı çalışmaları zaten izliyoruz bilim çevreleri olarak. Kurumsal görüşlerimizi de verdik. Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu üyeleri olarak görüşlerimiz oldu. Tüm ilgili kurum kuruluşların görüşleri alınmak suretiyle Meclis Araştırma Komisyonu gayet kapsamlı bir çalışma yaptı ve sonuçlarını da yayınlandı kutluyorum. Ülkenin çok önemli sorunlarından biri olan deprem konusunu enine boyuna sadece tsunami değil ülkenin deprem tehlikesini risklerini kentsel dönüşüm yasasının uygulamasını her türlü konuyu içeriyor.
Tsunami, depremden sonra meydana gelen depremin ikincil etkisi diye adlandırdığımız bazen depremden çok daha büyük yıkımlara, ölü yaralı sayılarına yol açan bir etkidir. Japonca liman dalgası anlamına gelmektedir.
Marmara’ya Göre Daha Riskli Bölgeler
Marmara geçmiş tarihsel dönem depremlere bakarsanız pek çok deprem var bunların çoğunda da tsunami olduğunu görüyoruz ama bu etkiler yaklaşık 5-6 metreyi geçmiyor. Surları falan aşan tsunami etkisinden söz ediliyor tarihsel kayıtlarda bir takım kayıplara yol açması muhtemel. Akdeniz ve Ege kıyıları Marmara’ya göre çok daha tsunami tehlikesine muhatap olacak yerler.
Türkiye Konut Fiyatlarında Dünya Lideri! hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun