Menfez Nedir?

Menfez Nedir? Menfezler; beton, çelik, kil veya diğer malzemelerden yapılmaktadır. Bir menfezin şekli dikdörtgen, dairesel veya başka şekillerde tasarımı yapılabilir.

Menfez Nedir

Özellikle asfalt yol yapımı sırasında asfalt yol yapım aşamaları ve alt yapı sistemi olarak tasarlanan menfezlerin çeşitleri bulunmaktadır. En fazla kullanılan 5 menfez çeşidini sizler için derledik.

Menfez Çeşitleri Menfez Nedir?

Köprü Menfezler

Köprü şeklinde tasarlanan, belirtilen maksatlarla inşa edilen madde kapsamı dışında kalan; açıklığı ne olursa olsun imla altındaki yapılar ile açıklığı 10 metre ve daha küçük olan yapılara köprü menfez denmektedir.

Kutu Menfezler

Yağışın genellikle fazla olduğu bölgelerde, arazi durumunda göz önünde bulundurulduğu ve kara yollarının altlarında bulunan arazilere göre hazırlanan ürünüdür. Kutu Menfezler daha çok kara yollarının altlarında ve tarımsal alt geçitler için yapılmaktadır. Kutu menfez programı ile oluşturulur ve üretimi yapılır. Kutu menfezlerin açıklıkları 1.00-3.00 m ve yükseklikleri de 0.60-3.00 m arasındadır.

Kemer Menfezler

Kutu menfezler belli bir dolgu yüksekliğine kadar yapılabilir olduklarından yüksek dolgular altında kemerli menfez uygulaması yapılır. Bu menfezler kagir ya da betonarme kemerli hazırlanır. Üzerindeki dolgu yüksekliğine, geçirebileceği debiye ve taban eğiminde göre boyutları belirlenir. KGM tarafından, serbest açıklığı0.70-10.00 m arasında olan kemerli menfezler için hazırlanmış projeler bulunmaktadır.

Tabliyeli Menfezler

Tabliyeli menfezler, beton veya kâgir, kenar ayaklar ve ricat duvarları ile üst tabliyeden oluşmaktadır. Bu menfezler için açıklıklar 1.20-15.70  arasında değişen çeşitli projeler hazırlanmıştır. Açıklık adedi ne olursa olsun iki kenar ayak mesnedi arasındaki mesafe 8.0 m’den küçükse tabliyeli menfez), , büyükse köprü menfez olarak isimlendirilir.

Boru Menfezler

Karayollarında daha çok sepet kulplu yerinde dökme büzler kullanılır. Daire kesitli olanlara göre daha yüksek dolgu taşıyabilen bu menfezler demirsiz olarak ve 250 dozlu betondan kullanılacakları yerde hazırlanan kalıplar yardımı ile hazırlanmaktadırlar.

Röleve Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*