Mortgage Ne Demek? Mortgage, günümüz koşullarında ev almak isteyenler için yardımcı olsa da detaylarına tamamen bilmeden almamanız gereken bir kredi olmaktadır. “Uzun vadeli konut kredisi” diye de bilinen mortgage, diğer kredi çeşitlerinden, teminat olarak alınmak istenen malın gösterilmesi aşamasında farklılık göstermektedir. Ancak doğru planlar yapıp, bilinçli adımlar atarsanız, bu tarz kredilerin size büyük getirilerinin olacağını da söylemek mümkün.
Mortgage Kredisi Ne Anlama Gelir? Mortgage Ne Demek?
Her kredide olduğu gibi Mortgage kredisi çekebilmek için de belli başlı şartları yerine getirmek zorunludur. Konut, arsa ya da inşaat için Mortgage kredisi çekmek isteyenlerin ilk olarak kredi notlarına bakılmaktadır. Kredi kartı borcu bulunmayan, daha önce çektiği kredileri zamanında ödemiş olan müşterilerin kredi notları oldukça fazladır. Kredi notları yüksek olan kişilere uygun ödeme yolları sunulur.
Borcu olanlar ise önce borçlarını kapatıp daha sonra Mortgage kredisi için başvuru yapabilir. Hâlihazırda bir konutu olan müşteriler ise o konutlarını ipotek ettirerek de kredi çekebilir.
Mortgage’ın Konut Kredisinden Farkı Var Mı?
Genellikle gayrimenkul olmak üzere, bir mal satın alınmak istendiğinde, bu malın ipotek edilmesi karşılığında verilen kredilere mortgage deniliyor. Mortgage ile konut kredisinin farkı var mı diye sorarsanız, 2007’den beri yok. Önceden, konut almak için vadesi en fazla 5 yıla kadar uzayan kredilere konut kredisi deniyordu ve faiz oranları oldukça yüksekti. Mortgage ise, vadesi 30 yıla kadar sürebilen uzun vadeli, düşük faizli bir kredi türü olarak bilinmektedir. 2007 itibariyle mortgage, konut kredisinin yerine geçti. Uzun lafın kısası, Türkiye’de kullanılan konut kredisine mortgage diyoruz.
Ayrıca bu çerçevede kullandırılan konut (mortgage) kredilerinin yasada belirtilen sermaye piyasası araçları kullanılarak menkul kıymetleştirilmesini ve ikincil piyasalarda yatırımcılara satılmak sureti ile tekrar bu kapsamda kredilerin fonlanmasına imkân veren bir sistemdir. Mortgage yasası olarak bilinen “5582 sayılı konut finansman sistemi hakkındaki kanun” 06.03.2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ayrıca, konut finansmanı sözleşmelerine ilişkin olarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 28.05.2015 tarih ve 29369 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde düzenlemeler yer almaktadır.
Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Hesaplama 2021 hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun