Müştemilat Ne Demek? Müştemilat Yapmak İçin İzin Gerekir Mi?

Müştemilat Ne Demek? Kelime anlamı olarak ek tesis. eklenti, malikinin isteği veya yerel adetlere göre, işletilmesi, korunması veya yarar sağlanması için asıl yapıya sürekli olarak özgülenen ve kullanılmasında birleştirme, takma veya başka bir biçimde asıl yapıya bağlı kılınan taşınmazdır.  Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda bir bağımsız bölümün dışında olup, kömürlük, garaj, depo olarak da kullanılabilen, doğrudan doğruya bir amaç için tahsis edilmiş yapıya eklenti yeridir.

Müştemilat türleri ana binaya göre farklılık gösterir. Binanın dışında yer alan ancak binaya bitişik olarak inşa edilen müştemilatlar arasında; teras, balkon, veranda, kömürlük, garaj, kiler ve depo gibi yapılar da eklenebilmektedir. Binadan bağımsız müştemilatlar ise; ahır, avlu, yine garaj ve kömürlük olarak yapılır. Müştemilat binaları kömürlük ve garaj olarak kullanılabileceği gibi misafir veya hizmetli evi olarak da kullanım alanı sağlar. Müştemilat Ne Demek?

Müştemilat Ne Demek

Müştemilat Yapmak İçin İzin Gerekir Mi?

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre binaların odunluk, kömürlük, kalorifer dairesi gibi müştemilat kısımları bodrum katlarına yapılması gerekmektedir. Ancak bina zemininde su çıkması ya da sert kaya olması gibi durumlarda belediyeden alınacak izinle bu türlü müştemilat; arka bahçelerde, yoldan görünmemek ve çatının en yüksek noktası tabii zeminden itibaren 2.50 metreden yüksek olmamak, esas binaya 3 metreden fazla yaklaşmamak kaydı ile bu tür yapıların yapımına izin verilmektedir.

Peki, müştemilat ruhsata tâbi midir? Oturma amaçlı kullanılmasının yanı sıra kömürlük, garaj, ardiye, depo olarak da kullanılabilen bu alanlar, İmar Kanunu 21. maddesine göre ruhsata tâbi oluyor. Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 26. maddede belirtilen istisna dışında belediye ya da valilikten yapı ruhsatı alınması gerekmektedir.

Müştemilat Kanunu

Madde 4

“27) Yapının parsele oturacak bölümün yatay izdüşümünde kaplayacağı azami alandır. Bahçede yapılan eklentiler taban alanı içinde sayılır.”

Madde 33

“2) Binaların odunluk, kömürlük, kalorifer dairesi gibi bu alanların kısımları bodrum katlarda tertiplenir. Ancak zeminde su çıkması veya sert kaya olması halinde Belediyeden alınacak izin ile bu türlü müştemilat; arka bahçelerde, yoldan görünmemek ve çatının en yüksek noktası tabii zeminden itibaren (2.50) m. den yüksek olmamak, esas binaya (3.00) m. den fazla yaklaşmamak şartı ile yapılabilir.”

Madde 51

“Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında bir parselde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapıların ve konut yapılarının müştemilat dahil taban alanı kat sayısı %40 ı geçemez.”

Madde 57

“Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilik görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılması şarttır.”

Brüt Alan Nedir? Brüt Alan Nasıl Hesaplanır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*