Nafaka Artırım Davası Nedir? Nafaka, bir bireyin geçindirmekle yükümlü bulunduğu kimselere, mahkeme kararıyla bağlanan aylık. ödenecek şekilde tanımlanmaktadır. Uygulamada daha çok boşanmadan sonra maddi olarak geçinemeyecek seviyede bulunan eşe mahkemece takdir edilen nakdi ödemeleri açıklamak için verilir.
Nafakanın tedbir, iştirak, yoksulluk ve yardım olmak üzere dört ayrı başlığı bulunmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 176. maddesinin 4. fıkrasında da “Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın arttırılması ve azaltılmasına karar verilebilir.” şeklinde belirtildiği üzere belli koşullarda mahkemece hükmedilen nafaka miktarının arttırılması konusunda talep hakkı bulunmaktadır. Bunun için nafaka alacaklısı olan tarafın, belli bir sebeple bağlanan nafakanın çeşitli sebepler sonucu artık amacını yerine getirmediğini ispatlaması gerekir.
Gerek piyasa koşulları ve enflasyon gibi mali nedenler gerek kişinin hayatındaki değişimler sebebiyle belirlenen nafaka bedeli bir süre sonra kişinin geçinmesi için yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda kişiler, nafaka artırım davası ile kendisine bağlanan nafakanın arttırılmasını talep edebilir. Bununla birlikte nafakayı ödemekle yükümlü olan tarafın mali durumundaki iyileşme de nafakanın arttırılması için haklı nedenlerden biridir.
Hangi Şartlar İle Nafaka Artırım Davası Açılabilir
- Nafaka borçlusunun nafakanın bağlandığı döneme göre gelirinde artış olması, mali gücünün olumlu yönde artış göstermesi,
- Enflasyonun değişmesi sebebiyle nafakanın değer kaybetmesi, yeterli olmaması gibi gerekçelerle dava açılabilir.
- Nafaka artırım davası açacak olanlar ödeme artış oranlarının belirlenmesi talebinde bulunarak söz konusu davayı tekrar tekrar açmaktan kurtulabilirler.
- Nafaka alacaklısının nafakanın bağlandığı döneme göre hayat standardında düşüş olması,
- İştirak nafakası çocuğun eğitim ya da büyümesine bağlı olarak ihtiyaçlarının değişkenlik göstermesine bağlı olarak artık nafakanın yeterli olmaması durumlarında,
Bu dava açılabilir.
Nafaka Artırım Davası 1 Yıl Dolmadan Açılabilir Mi?
Bu artırım davası adına belli bir süre bulunmamaktadır. Bu açılabilmesi için dava açmadaki koşulların oluşması gereklidir. Mahkeme, davanın açılma tarihine bakmakta ve en son nafakaya ilişkin kararın ne zaman verildiğini de tespit edilmelidir. Ancak yine de önemli olan durum nafaka artırımına ilişkin koşulların oluşup oluşmadığının belirlenmesidir.
El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men-i) Davası Nedir? Hangi Durumlarda Açılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun