Neoklasik Mimari Özellikleri. Neoklasisizm Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait mimari özelliklerin yeniden canlandırılması istemiyle ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönem olan Barok Sanatı’na ve aşırı süslemeciliğe duyulan tepkidir.
1700’lü yıllarda yapılan arkeolojik kazıların bu akıma önemli bir etkisi olduğu söylemek mümkündür. 1700’lü yıllarda yapılan kazıların önemli kısımlarından bazıları Pompei’de yer bulmuştur. Ayrıca James Stuart ve Nicholas Revett’in öncülük ettikleri Atina harabelerinin rölövesinin çıkarılması da bu konuda önemli aşamalardan birisi olarak kabul edilmektedir. Bu akım ilk olarak İtalya’nın Roma şehrinde kendini göstermiştir. Daha sonra ise barok ve rokoko akımlarının yaygın olarak bulunduğu Almanya gibi ülkeler bı akımdan esinlenmişrir.
Neoklasik Mimarinin Başlıca Özellikleri
● Anıtsal yapı tarzını örnek almışlardır. Klasik sütunlar, formlar ve çizgiler sadelik sağlamak için kullanılmıştır.
● Resim, heykel gibi sanat dallarında olduğu gibi mimaride de gereksiz detaylara yer verilmemiştir. Amaç, sadelik çerçevesinde eserler ortaya koymaktır.
● Binalar dengeli yani simetrik şekilde tasarlanır.
● Genellikle binanın ön cephesinde yer alan, ayakta duran düz ve uzun sütunlar, eserin neoklasik mimariye ait olduğunu anlaşılması açısından en belirgin özelliktir.
● İnşa edilen binalar, kubbeli çatılara ya da çatı kısmında üçgen bir form bulunmaktadır.
● Genellikle büyük ve anıtsal yapılar inşa edilir.
Dönemin Doğuş Amacı
Neoklasik hareket, 18. yüzyılın ortalarında başlayan bir akım olarak bilinmektedir. Bu hareketin doğması ise sanatçıların, sıklıkla kullanılan barok ve rokoko tarzların süslemelerine tepki vermelerinin sonucunda ortaya çıkmıştır.
Antik Yunan ve Roma dönemlerindeki yapıların görkemli sadeliğini örnek alan sanatçılar, 18. yüzyıl ile geçmişi bir arada kullanarak neoklasik akımı harekâtının başlamasını sağlamışlardır. Diğer bir deyişle bu sanat hareketinin amacı, klasik tarzı hatırlatmaktır. Ayrıca bu akımın başlatılmasında İtalyan mimar Andrea Palladio’dan esinlenildiğini belirtmekte de fayda bulunmaktadır.
Odanız Mis Gibi Koksun! Doğal Oda Kokusu Yapımı hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun