Nihai Karar Kaydedildi Ne Demek? Ceza davasında nihai karar mahkemenin verdiği hükümdür. Başvuru yaptıktan sonra tüm araştırma ve soruşturma süreçleri tamamlanır. Hâkim hem davalı hem de davacının görüşlerini inceler. Son olarak her iki taraf için de makul bir karar alır
Nihai Karar Kaydedildi Ne Demek?
5237 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu kapsamında değerlendirilen davalarda adam yaralama, taciz, tecavüz, adam öldürme gibi suçlar bulunmaktadır. Bu aşamada görevli ya da yetkili mahkeme ise Asliye ve Ağır ceza hâkimliğidir. Mahkemenin verdiği karar kesin nitelikte değilse mağdur olan tarafın haklarını koruması adına yargı yolu diğer bir seçenektir
Ceza Davasında Nihai Karar Ne Zaman Verilir?
Mahkeme devam ederken nihai kararın verilmesi için her iki taraf dinlenir. Bu aşamada deliller, kanıtlar ya da tanıklar davanın seyrinin değişmesi adına önemli bir rol üstlenmektedir. Nihai karar aldıktan sonra ise Ağır ceza mahkemesine giren konularda temyiz yolu mümkün değildir.
Asliye ceza mahkemelerini ilgilendiren konularda duruma bağlı olarak temyiz ya da istinaf hakkınız bulunmaktadır. Üst mahkemeye itiraz kararı gittiğinde gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kesin hüküm verilmektedir. Nihai karar mahkemede araştırılması gereken tüm evraklar detaylı olarak incelendikten sonra verilir. Önemli, tarafları ya da kamuyu ciddi yönde ilgilendiren konularda ise en kısa süre içerisinde yargılama yapılmasına özen gösterilmektedir.
Ceza Davasında Nihai Karara İtiraz Edilir Mi?
Ağır cezaya girmeyen diğer konularda mahkeme sonucunu haklı bulmazsanız eğer tebliğ edildikten sonra 7 gün içerisinde temyiz ya da itiraz hakkınız bulunur. Bu sayede dava bir üst mahkemeye aktarılır ve gerekli soruşturma işlemleri yeniden yapılır. Görevli üst mahkemeden de sonuç alamazsanız Yargıtay’a başvuru yapma hakkınız da bulunur.
Müddetname Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun