Ölünceye Kadar Bakım Sözleşmesi Nedir?

Ölünceye Kadar Bakım Sözleşmesi Nedir? Ölünceye kadar bakım sözleşmesi, taraflarına karşılıklı hak ve borçlar yükleyen bir bağıttır. Ayrıca ölünceye kadar bakım sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını ya da bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşme olarak bilinmektedir.

Ölünceye Kadar Bakım Sözleşmesi

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, mirasçı atanmasını içermese bile miras sözleşmesi şeklinde yapılmadığı sürece geçerli olmaz. Medeni Kanun 545 mad. düzenlenen miras sözleşmesinde öngörülen şekil şartları, ölünceye kadar bakma sözleşmesi için de uygulanacaktır. Medeni Kanun 545 mad. “miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için, resmi vasiyetname şeklinde düzenlemesi” gerektiği belirtilmiştir. MK. 532 Maddesi vd. resmi vasiyetin ne şekilde düzenleneceği belirtilmiştir. Buna göre, Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenir. Resmî memur, sulh hâkimi, noter ya da kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir.

Ölünceye Kadar Bakım Sözleşmesi İptali

Ölünceye kadar bakma sözleşmenin iptal edilmesini birkaç ihtimaller üzerinden incelemek gereklidir. Bu ihtimallerin başında genellikle bakım isteyen kişinin mal kaçırma amacıyla hareket etmesi vardır. Eğer ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakım isteyen kişinin gerçek niyeti mal kaçırmak ise bu durumda hakları zedelenen kişiler tarafından bu sözleşmenin iptal edilmesi istenilebilir. Bu duruma örnek olarak; mirasçıları arasında ayrım yaparak tüm malvarlığını ya da belirli mallarını tek bir mirasçısına karşı bırakması ve diğer mirasçılarından mal kaçırma amacıyla yapılmasıdır.

Ayrıca bu durumun gerçekten kötü niyetle mal kaçırma amacıyla yapıldığını mahkeme huzurunda ispatlamak gerekir. Kötü niyetin ispatlanmasında; sözleşmeyi yapan kişinin yaşı, sağlık durumu, maddi durumu bakımından tüm malvarlığı, bakıma muhtaç olup olmadığı, aile koşulları ve aynı zamanda aile ilişkilerine bakılır.

Diğer bir ihtimalde ise bakıcının erken ölmesi durumudur. Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakıcının sözleşmeyi yaptıktan sonra erken ölmesi durumunda sağladığı hizmetin süresi bakımından da sözleşmenin iptali istenilebilir.

Bir başka ihtimalde de tarafların sözleşmeden doğan borçları arasında tutarlılığın olmaması durumudur. Yani tarafların sözleşmeye gereğince birbirlerine karşı yerine getirmekle yükümlü oldukları borçları arasında orantısızlığın bulunmasıdır. Bu durumda da taraflardan biri sözleşmenin iptalini isteyebilme hakkına sahip olur. Burada dikkat edilmesi gereken husus da sözleşmenin feshedilmesini isteyen kişi, 6 ay içerisinde karşı tarafa sözleşmenin feshedilmesine ilişkin bildirimde bulunmak zorundadır.

Başkentray Durakları Sefer Saatleri Ve Tüm Detaylar hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*