Öngerilmeli Beton Nedir?

Öngerilmeli Beton Nedir? Öngerilme, betona dış yükler altında çekme gerilmelerine, karşıt yönde önceden istenen düzeyde basınç verme işlemi olarak tanımlanmaktadır. Basınç gerilmeleri ile orantılı elemanlardaki taşınabilir yükler de artmaktadır. 

Öngerilmeli Beton Nedir

Öngerilmenin uygulamada, ahşap fıçı elemanlarına içindeki sıvı nedeni ile oluşacak çekme gerilmelerine karşı koyacak metal çemberler ya da halat ile önceden basınç verilmesi, bisiklet jantına teller yardımı ile öngerilme vererek dış etkileri karşılama gibi sayısız örnekleri bulunmaktadır.

Öngerilmeli Beton Nedir?

Öngerilmeli eleman, verilen basıncın büyüklüğü ile doğru orantılı tam öngerilmeli ve betonarme eleman gibi iki farklı davranış gösterir. Betonarme ve öngerilmeli beton arasında ana fark; betonarmede, beton ve çelik birleştirilerek kullanılırken, öngerilmede ise, yüksek dayanımlı çelik gerilerek yüksek dayanımlı betona basınç verilir. Başlangıçta sünek kabloda çekme, gevrek betonda basınç oluşmaktadır. Böylece kullanım yükleri altında çatlama ve yer değiştirmeler kontrol edildiği gibi yüksek dayanımlı malzemenin kullanım üstünlüklerinden yararlanılır. Kesit küçük ve hafiftir.

Nerelerde kullanılır?

  • Köprüler
  • Kuleler
  • Su altı yapıları
  • Yüksek yapılar
  • Prefabrik yapılar
  • Fabrikalar
  • Kirişler
  • Kazıklar

Öngerilmeli Beton Elde Etme Yöntemleri

Öngerilmeli beton elde etmek için aşağıdaki 2 yöntem kullanılmaktadır:

1. Öngerme Yöntemi

Bu yöntemde kalıp içerisine yerleştirilen öngerme halatları, hesaplanan kuvvetlere göre hidrolik kriko yardımıyla gerilmektedir. Daha sonra beton dökümü yapılır ve betonun prizini alması beklenir. Priz alma işlemi tamamlandıktan sonra halatlar kesilir. Bu işlemlerden sonra oluşan geri dönme kuvveti aderans yoluyla betona basınç uygular. Bu şekilde öngerilme yapılmış olur

2. Ardgerme Yöntemi

Ardgerme işleminin öngermeden farkı olarak yapımı tamamlanmış elemana uygulanmasıdır. İmalatı tamamlanmış elemanların içerisinde bırakılan borulardan geçirilen öngerme halatları öngerme yöntemindeki gibi gerilir. Halatlar gerildikten sonra boruların içine şerbet enjekte edilir. Priz alma işlemi tamamlanınca halatlar kesilir ve aderans ile betona basınç uygulaması yapılmış olur.

Karot Nedir? Nasıl Alınır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*