Plywood Nedir? Nerelerde Kullanılır? Plywood, hafif ama yüksek dayanıklılığa sahip, nem ve suya karşı duyarlı olan, çevre dostu, ağaç tabakalarından oluşan ve ağacın gövde bölümün işlenmesi sonucu ortaya çıkan fenol film kaplı kontrplak türüdür. Kayın, çam, gürgen, huş, kavak ağacı gibi farklı ağaç türleri kullanılarak üretilir ve üretiminde kullanılan ağacın da ismini alırlar.
Plywood aslında filmsiz kontraplaktır. Kontrplak ise; ağaç tabakalarının bir araya gelmesiyle oluşan paneldir. Mekanik dayanıklılığa sahip ama hafif bir malzemedir. Özellikle beton kalıplarının hazırlanmasında kullanılır. Brüt kalıp olarak da nitelendirilen sıvasız kalıp sistemleri için çok uygun bir malzemedir. Plywood Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Plywood Nedir? Plywoodun Faydaları Nelerdir?
1-Su ve nemden etkilenmezler.
2-Dayanımı yüksektir.
3-Ekonomiktir.
4-Montajı kolaydır.
5-Yüzeyi pürüzsüz ve parlak bir yüzey elde etme olanağı sağlar.
6-Çevre dostudur.
7- Bütün olarak kullanılabileceği gibi, parçalanarak, ayırarak da kullanılabilir.
Plywoodlar Nerelerde Kullanılır ?
Plywood inşaat sektöründe ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır. Teknolojinin gelişimi ile birlikte kullanım alanı yaygınlaşmıştır ve gelişmiştir.
İnşaat İşlerinde :
Beton kalıp işlerinde, iskele platformlarında, duvar paneli ve ara bölmelerde, iç bölme çatı kaplama işlerinde, zemin ve parke işlerinde, mekanlarda tavan malzemesi olarak, Yer döşemelerinde kullanılmaktadır.
Ulaştırma ve Gemi İnşaatında:
Tır dorselerinin zemin ve yan cidarlarında, konteynırların zemininde, hayvan taşıma araçlarında, vagonların zemin ve yan cidarlarında, otobüslerde, gemilerin kargo bölümlerinde, tekne ve kano imalatlarında kullanılırlar.
Mobilya İşlerinde:
Raf, ahşap, kapı sandalye ve masa yapımında, ofis mobilyalarında plywood kullanılmaktadır.
Paketleme İşlerinde:
Neme ve kimyasal malzeme dayanımı yüksek, ucuz, dayanıklı ve hafif, güvenli ve hijyenik, yeniden kullanılabilir ve çevre dostu olduğu için paketleme işlerinde plywood tercih edilmektedir.
Diğer kullanım yerleri ise;
Oyun salonlarında, Müzik aletlerinde, Müzik kolonlarının yapımında, Trafik işaretleri, reklam panoları ve kent mobilyalarında, Bahçe kulübelerinde, Basketbol ve paten platformlarında, Duvar tırmanma panolarında, Tribün, sahne ve gösteri inşaatlarında, Mutfak tezgah üstü ve tezgah alınlarında, Tekstil makinası masalarında ve kesim tezgahlarında, Makine modelleri yapımında vb. pek çok alanda kullanılabilir.
İksa Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Yapılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun