Rezonans Nedir? Rezonans Nasıl Etkilenir?

Rezonans Nedir? Rezonans, fizikte doğrusal bir sistemin bazı frekanslarda diğerler frenkanslara nazaran daha büyük genliklerde salınması eğilimine verilen addır. Bu eğilim, o sistemin rezonans (tınlaşım) frekansları olarak isimlendirilmiştir. Bu frekanslarda küçük periyodik kuvvetler bile oldukça büyük genlikler üretme imkanları vardır.

Rezonans Nedir

Bir kuvvetin enerji takviyesi yapmadığı sönümlü bir durumda, mekanik enerjisinin azalıp gitmesinden dolayı eninde sonunda durgunluğa ulaşması gerekmektedir. Örneğin salıncaktaki bir çocuk, babası arada bir onu hareketin hızıyla aynı yönde ittiği kadar saatlerce sallanabilir. Makinelerdeki ve elektrik devrelerindeki salınımların çoğu zoruna ya da dayatma salınımlarıdır. Bunlar bir dış kuvvet ya da etki tarafından oluşturulup sürdürülen salınımlara örnektir.

Rezonansın Engellenmesi Rezonans Nedir?

Rezonansların oluşmasını engellemek ve tesisin güvenli bir şekilde çalışması için harmoniklerin mümkün olduğu kadar engellenmesi gerekmektedir.

Kondansatörler, iç yapıları ve empedans değerleri nedeni ile sistemdeki sorunlu yükler tarafından oluşturulan harmoniklerin etkisini ilk ve yoğun bir şekilde üstüne çekmektedir. Bunun sonucunda da hem elektriksel hem de mekanik olarak zorlanma oluşmaktadır. Tesislerin sağlıklı çalışabilmesi için sadece kondansatör kullanılan kompanzasyon çözümünden ziyade, seri reaktörlerle donatılmış kondansatörler ile kompanzasyon yapmak daha uygun bir çözüm olmaktadır.

Rezonans etkileri aşağıdaki şekilde listelenebilir;

  • Endüktif ve kapasitif sistem elemanlarına ait gerilimler yükselir ve aşırı akım çekerler.
  • Devre elemanlarında izolasyon zorlanmaları oluşur, kondansatörlerin dilektik malzemelerinde delinmeler ve aşırı ısınmalar sonucunda kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
  • Harmonik gerilimlerinin yükselmesi sonucunda, toplam harmonik bozunumun artmasıyla birlikte enerji kalitesi olumsuz etkilenir. 

Kerpiç Nedir? Kerpiç Kullanım Alanları Nelerdir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*