Şev Nedir? Zemin yüzeyinin yatayda oluşturduğu açı “şev” olarak adlandırılmaktadır. Şev, eğimli yüzey anlamında da karşımıza çıkmaktadır. Şevler insan müdahalesiyle oluşturulabilir veya doğal halde oluşabilmektedir. Doğal halde bulunan şevlere “yamaç” ya da “doğal şev” insan eliyle oluşturulan şevlere ise “yarma veya dolgu şev” ya da “yapay şev” ismi verilmiştir.
Şevin yatayla yaptığı açı “şev açısı” olarak adlandırılmaktadır. Şev tabanı ile üst yüzeyi arasındaki düşey uzaklığa “şev yüksekliği” denilmiştir. Şevin yüzeyi ile şev tabanının kesiştiği nokta “şev topuğu” olarak adlandırılır. Kayma yüzeyi, doğal zeminin üst alanında kalır ve hareket eden kütlenin alt yüzeyidir.
Şev Eğiminin Belirlenmesi Şev Nedir?
Şevin eğimini belirlenmesinde karşımıza çıkan iki ana faktör bulunmaktadır. Zeminin kendini tutma özelliği ile dolgu ve yarmanın yüksekliğidir. Kendisini tutan zeminlerde şev eğiminin biraz daha dik olması bir problem yaratmamaktadır. Yüksek dolgularda şev eğiminin az tutulması, yolun inşası için daha geniş bir arazi şeridine ihtiyaç duyarsa da trafik güvenliği yönünden tercih edilmektedir.
En çok kullanılan dolgu şevleri 3/2, 3/1 ve 4/1 olarak bilinir. Yarma şevleri için 1/2, 1/1, 2/1 ve 3/2 değerleri verilebilir. Kaya yarmalarda dik şevler kullanılır.
Aşağıdaki tabloda, dolgu yüksekliğine bağlı olarak kullanılabilecek dolgu şevlerinin eğimleri bulunmaktadır.
0 < h < 1,5 m | 4/1 |
1,5 < h < 2,0 m | 3/1 |
2,0 < h < 5,0 m | 2/1 |
- Dolgu yüksekliği 5 metreden büyük olduğu durumlarda şev eğimi, dolguda kullanılan malzemeye göre belirlenmektedir.
- Dolgu yüksekliğinin 8 metreden yüksek olduğunda şevler için stabilite analizi yapılmalıdır.
- 10 metreden yüksek dolgu ve yarmalarda belirli bir yükseklikte, belirli bir genişliğe sahip yatay düz kesimlerin (palye) yapılması gerekmektedir.
İnşaat Sektöründe Şev Ne İşe Yarar?
İnşaat sektöründe belirli şartnameler gereği kazılar 1,50 metreden fazla derinliklerde yan yüzeyleri iksalı ya da şevli olarak yapılır. Kazıların iksalı ya da şevli olarak yapılması araştırma ve incelemeler neticesinde gerçekleştirilmektedir.
Kazılarda zemin yapısı, iklim koşulları, kazı alanı çevresinde oluşacak sarsıntılar, çevredeki su kaynakları ile fazla yük kuvvetleri göz önünde bulundurularak uygun şev açıları belirlenmektedir. Zeminin yapısına, sağlamlığına ve çalışma yöntemine uygun olarak kullanılan şevler ve şev eğimi ile en doğru şekilde projeler uygulanabilir.
Ekskavatör Nedir? Çeşitleri Nelerdir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun