Sismik İzolatör Nedir? Fiyatları Ne Kadardır 2021

Sismik İzolatör Nedir? Sismik izolatör, yapıya gelen deprem, rüzgâr benzeri dış yüklerin indirgenmesi konusunda yapılan sistemdir. Sismik izolasyon sistemleri zemin ile yapının tabanı arasına esnek enerji sönümleyici elemanlar yerleştirerek zeminden yapıya aktarılan deprem kuvvetlerinin indirgenmesi konusunda; sismik enerji ve hareketlerini azaltma konusunda yardımcı olan araçlardır.

Sismik İzolatör Nedir

Sismik izolasyonu olmayan yapı kendi ağırlığının 1/10’u kadar yatay yük taşıyabilir. Eğer bu değerden daha fazla bir yük gelirse yapıda kalıcı deformasyonlar oluşma durumu bulunmaktadır ve kolon-kiriş birleşim noktalarında kırılmalar görülür. Ancak sismik izolasyonu olan yapılar ise bu değerlerin çok üstüne çıkma durumları bulunmaktadır. Çünkü sismik izolatörler gelen yatay yükü emer.

Sismik İzolasyon Hangi Binalara Uygulanabilir?

Sismik izolasyon teknolojisi, her tür binada ve yapıda uygulanabilir. Bunlar az katlı veya çok katlı binalar olabilir, köprü tipi yapılarda da uygulama durumu vardır. Her tür binada uygulaması mümkündür. Bu tür binalar, depremde yer sarsılırken kendileri sarsılmaz.

Siz yerden baktığınız için sanki yerin durup binanın sallandığını da düşünebilirsiniz. Dolayısıyla etrafında hareket etmesine olanak verecek kadar alan bulunan bütün binalarda sismik izolasyon teknolojisi kullanılabilir. Önemli konu ise, bina sismik izolasyonlar tarafından sallanırken etrafında ki yapılar arasında mesafe olmalı ki, deprem anında binalar birbirine çarpması engellensin.

Sismik İzolasyonun Maliyeti Nedir?

Binanın kolon-kiriş perdelerine verdiğiniz paranın yaklaşık yüzde 10’u kadar bir maliyeti bulunmaktadır. Burada uygulanması gereken önemli nokta şudur: Deprem yalıtımı kullanılmış yapılarda, depremden sonra hasarsızlık öngörülüyor. Konvansiyonel dediğimiz klasik binalarda Türk deprem yönetmeliğine uyulsa bile hasar görülmesi kaçınılmazdır. Buradaki hedef, insanların binalardan canlı çıkmasıdır.

Sismik İzolatörlerin Avantajları

Sismik izolatörler ülkemizde yeni yeni yaygınlaşamaya başlamıştır. Her izolasyon sisteminin avantajları olduğu gibi dezavantajları da yer almaktadır. Bu sebepten dolayı amacına uygun sistemin seçilmesi büyük önem arz etmektedir. Sismik izolatörlerin avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Depremlerde can güvenliğinin artması,
  • Bina içerisindeki ekipmanların korunması
  • Deprem sonrası hemen kullanım ile iş kaybının ve ekonominin etkilenmemesi,
  • Taşıyıcı yapıda hasarların azalması,
  • Göreli kat ivmesinin azalması
  • Ulaşım yapıları olan köprü viyadük gibi yapıların işlevini kaybetmemesi,

olarak sıralanabilir.

Kil Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*