Sultanahmet Camii Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi Sultan Ahmet Camii veya Sultanahmet Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul’daki tarihî yarımadaya, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezenmiştir. Yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslenmektedir. Avrupalılarca “Mavi Camii (Blue Mosque)” olarak isimlendirilmiştir. Ayasofya’nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul’un ana camii konumuna gelmiştir.
Aslında Sultanahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük eserlerden biri olarak anılmaktadır. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan bir araya gelmektedir. Bu yapıların bir kısmı maalesef ki günümüze ulaşamamıştır.
Yapının mimari ve sanatsal açıdan dikkate şayan en önemli yanı, 20.000’i aşkın İznik çinisiyle bezenmesidir. Bu çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılmıştır. Yapıyı sadece bir ibadethane olmaktan daha fazlası haline getirmiştir. Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metre olarak ölçülmüştür. Caminin içi 200’den fazla renkli cam ile aydınlatılmıştır. Yazıları Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubarî tarafından yapılmıştır. Çevresindeki yapılarla birlikte bir külliye oluşturur ve Sultanahmet, Türkiye’nin altı minareli ilk camiidir.
Sultan Ahmet Camii’nin Özelliklerini
- Caminin mimarı Mimar Sinan değil, onun en iyi öğrencilerinden Sedefkar Mehmet Ağa.
- Cami, 16 şerefeye sahip ve üzerinde 23.5 metre çapındaki ana kubbe bulunuyor.
- Cami, Osmanlı’nın ilk 6 minareli camisi olma özelliğini taşıyor. Günümüzde Adana’daki Sabancı Merkez Camii’nde ve Mersin’deki Hz. Mikdat Camii’nde de 6 minare bulunuyor.
- Caminin içinde 20 binden fazla çini mevcut. Çinilerin hepsi İznikli ustalar tarafından yapılmış.
- Caminin temelini, camiye ismini veren 1. Ahmet atmış. Temelini attığı kazma ise şu an Topkapı Sarayı’nda sergileniyor.
- Duvarlardaki büyük tabletlerde ayetler ve 4 halifenin isimleri bulunuyor.
Sultan Ahmet Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?
Bu caminin güzelliği, ihtişamı ve önemi o kadar büyük ki bulunduğu bölgeye adını vermektedir. Cami, Tarihi Yarımada’da Sultanahmet’te bulunmaktadır. Bu yarımada Fatih’e bağlı. Camiye Bağcılar-Kabataş tramvay hattını kullanarak ulaşmak mümkün. Tramvayın Sultanahmet durağında inmeniz gerekmektedir. Cami ve çevresi turistik olduğu için çok kalabalık olmaktadır ve araç park etmek pek mümkün değil. Aracınızı Eminönü’nde bulunan otoparklara park edip yürüyerek ya da tramvayla buraya ulaşmanız daha mantıklı olacaktır.
Aşağıdaki toplu taşıma hatlarının Sultanahmet Camii – yakınından geçen güzergahlar bulunmaktadır.
- Otobüs: 74A, BN1
- Tren: MARMARAY
- Metro: M2
Boğaz Köprüsü Kaç Metre Köprünün Tarihi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun