Tahkimat Nedir? Herhangi bir amaç neticesinde yapılan kazı çalışması ile açılan boşlukların yanlarındaki malzemelerin kayarak bu çukurlara dolmasını, düşmesini önlemek amacı ile kazı yapılan alanın yan yüzleri çeşitli şekillerde kaplanır veya desteklenir. Bu işleme “Tahkimat“ veya “Tahkim etme” isimleri verilmiştir.
Tünel inşaatlarında açılan tünellerin desteklenmesi işlemi ve hertürlü yapıyı, akarsu ya da denize karşı korumak için antifer blok ya da kayalardan imal edilen koruma yöntemleri de aynı işlevi gördüğünden tahkimat adını almaktadır.
Tahkimat Tarihçe Tahkimat Nedir?
Çok eski dönemlerden beri yerleşim yerleri için korunma duvarları temel bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bilinen en eski duvarlarla çevrili kent Mezopotamya’da hüküm sürmüş olan Sümerlere ait Uruk kenti olarak bilinir. Antik Mısır’da Nil Deltası’ndan gelebilecek olan tehditlere karşı korunma amacı güdüldüğü için kaleler oluşturulmuştur. Antik Çağdaki tahkimat çoğunlukla kerpiçten olduğu için günümüze çoğunlukla sağlam şekilde ulaşan örneğini görmek mümkün değildir.
İndüs Vadisi’ndeki MÖ 3500 dönemindeki uygarlıklarda yerleşim yerlerinin tahkim edildiği kalıtılar neticesinde görülmektedir. Bu kentlerin çoğu planlı caddelere ve surlara bulunmaktaydı. Eski çağlara ait en önemli kentlerden Babil’de Nebukadnezar tarafından yaptırılan İştar Kapısı tahkim tarihi açısında oldukça önemli bir örnektir. Tahkim edilmemiş çok az sayıdaki şehirler arasında en bilinenleri Sparta ve Roma şehirleridir. Bu şehirler çok uzun dönem savunma tahkimatları yerine askeri birliklerine güvenmeyi tercih etmişlerdir.
Tahkimat İşleri Nelerdir?
- İksa
- Palplanş
- Batardo
İksa
Yeraltı suyu bulunmayan kuru zeminlerde ya da kendini tutamayan yumuşak zeminlerde kaymayı önlemek için toprağı tutma amacı ile oluşturulan tahkimlere iksa adı verilmektedir.
Palplanş
Çok akıcı ve yeraltı su seviyesi yüksek zeminleri desteklemek amacı için oluşturulan tahkimat, yani dayanma yapılarına palplanş adı verilir.
Palplanş malzemelerine göre 3 gruba ayrılır:
- Ahşap Palplanş
- Çelik Palplanş
- Betonarme Palplanş
Batardo
Irmak, göl, deniz vb. su kenarlarında yeraltı su seviyesinin altında kazı yapabilmek amacı ile uygulanan tahkimat çeşitlerine batardo adı verilmektedir. Batardalor kullanılan malzemelere göre dörde ayrılmaktadır;
· Ahşap Batardo
· Toprak Batardo
· Çelik Batardo
· Betonarme Batardo
Şev Nedir? Şev İle Alakalı Tüm Bilgiler hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun