Taş Yünü Nedir? Öncelikle taş yünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bir malzemedir. Volkanik bir kaya olan bazalt taşının 1350 oC-1400 oC de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu oluşturulmaktadır. Taş yünü ısı yalıtımı (mantolama), ses yalıtımı ve yangın yalıtımı amacıyla sıkça kullanılan bir yalıtım malzemesidir.
İnorganik yapısı sayesinde bakteri ve mikroorganizma üretmez. Yüksek ısı yalıtımı sağlamasının yanı sıra rutubeti de önlemektedir.
Taş yünü Mantolama Nasıl Yapılır?
Taş yünü mantolama, levha haline getirilerek binalara ısı yalıtımı yapmak amacı ile kaplanmasıdır. Taş yünü levha ya da taş yünü panel ile dübel ve köşe profili vb. çeşitli ek malzemelerin yardımı ile binanın tamamını kaplanabilir.
Taş Yününün Özellikleri Taş Yünü Nedir?
Binaların dış cephesinde yalıtım malzemesi olarak kullanılan taş yününün birçok yararı bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Dayanıklı bir şekilde yapılmasından dolayı haşere ve böcek yemelerine karşı sağlamlığını korumasını sağlamaktadır. Bu da binanın ömrünü uzatır.
- Isı, su yanında ses izolasyonu da sağlayabilen yapı malzemesidir.
- Yüksek ısıya, krozyona ve olası yangın olaylarına karşı oldukça sağlam bir yapı malzemesidir.
- Paslanmaz, çürüme olmaz ve küf tutmayacak şekilde tasarlanmış olan yapı malzemesidir.
- Su itici özelliği ile birlikte içerisinde bulunan yapı sayesinde buhar geçirgenliği vardır. Bu da nem tutmamasını sağlar.
- Bozulmayan bir yapıya sahiptir.
Taş yünü Nerelerde Kullanılır?
Taş yünü, dış cephe yalıtımlarında, fırın izolasyonlarında, çatılarda, çeşitli bölme duvarlarında, çelik kapı yalıtımlarında, elektrikli ev gereçlerinde ve birçok alanda kullanılabilmektedir. Bu alanlarda ısı, rutubet ve ses yalıtımı yapmasının yanı sıra, 1000 dereceye kadar dayanıklılığı sayesinde yangın güvenliği gerektiren alanlar için de üst düzey güvenlik oluşturmaktadır.
Natamam Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun