Tedahül Ne Demek?

Tedahül Ne Demek? Hayatımız içerisinde sıklıkla olmasa da karşımıza çıkan bir Tedahül kelimesini ilk kez duyanlar, bu kelimenin anlamını ve kökeninin hangi dile ait olduğunu hakkında araştırma yapmaktadır. Konuyla ilgili detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için Tedahül nedir? Ve ne anlama gelir? Sorularının yanıtına yazımızda bulabilirsiniz. Peki, Tedahül kelimesinin kökeni ne, Tedahül kelimesinin kaç anlamı var? İşte “TDK’ye göre Tedahül nedir?” sorusunun yanıtı.

Tedahül Ne Demek

Bir Tedahül kelimesi, günlük hayatta insanların az kullandığı kelimelerden bir tanesidir. Uzun yıllar boyunca dilimizde yer alan bir Tedahül kelimesi, yurttaşların gerek günlük hayat gerekse sosyal medyada yararlandığı ve kullandığı sözcüklerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre çeşitli anlamları olan bir Tedahül kelimesi, Türkçe’de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılmaktadır.

Bu noktada, Tedahül kelimesi ne demek? TDK’ye göre anlamı nedir? Gibi sorularının yanıtlarını arayanlar yazımızda sorularının cevaplarını bulacaklar. Peki, Tedahül kelimesinin kökeni ne? Tedahül kelimesinin kaç anlamı var? TDK’ye göre anlamı nedir? İşte, merak edilenler.

Tedahül Ne Demek?

Tedavül kelime anlamı olarak geçerlilik, sürümde bulunma, kullanılma manalarına gelmektedir. Hukukta ise tedavül kelimesi genellikle el değiştirmek, elden ele geçmek gibi ifadelere karşılık olarak gelir.

Örneğin bir evrakın veya dosyanın tedavül kabiliyeti yüksektir cümlesi el değiştirmesi kolay olan manasında kullanılmıştır. Tedavül kelimesi sıklıkla tedavülden kalkmak olarak bildiğimiz geçerliliğini yitirme, kullanılamaz anlamı ile hayatımızda karşımıza çıkar. Bunların dışında tapu kadastrolarda ve senet anlaşmalarında da tedavül kelimesine çok fazla denk geliriz.

Örneğin tapu kayıtlarının tüm tedavülleri getirilmesi gerekli yazılar ile sık sık karşılaşırız. Buradaki tedavül ise mana olarak daha önceki, geçmişte kalan tapular veya geçerliliğini yitiren tapular anlamında kullanılır. Senetlerde ise tedavül edilen senet yani elden ele geçen senet anlamına karşılık gelir.

Genelge Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*