Tedbir Nafakası Ne Demek? Şartları Nelerdir?

Tedbir Nafakası Ne Demek? Boşanma davasından önce, boşanma davası esnasında veya boşanma davasının sona ermesinden sonra maddi olarak zorluğa düşecek olan tarafa, diğer tarafça aylık olarak ödenmesi gereken para “Nafaka“ olarak isimlendirilir.

Tedbir Nafakası

Tedbir Nafakası Ne Demek?

Aile birliğinin zarar görmesi neticesinde eşlerin ve çocukların bakım ve geçimine ilişkin olarak maddi zorluğa düşen tarafa ödenmesine karar verilen nafaka; talep edildiği döneme ve sahip olduğu koşullara göre üçlü bir ayrıma tabi olmaktadır. Söz konusu nafakası ise ilk olarak geçici niteliği ve boşanma sürecinde veya öncesinde talep edilebilmesi nedeniyle diğer nafaka çeşitlerinden farklılık göstermektedir.

Boşanma davasından önce, boşanma davası esnasında veya boşanma davasının sona ermesinden sonra maddi olarak zorluğa düşecek olan tarafa, diğer tarafça aylık olarak ödenmesi gereken para olarak bilinir. Medeni Kanuna göre dört çeşit nafaka bulunmaktadır:

  • Tedbir Nafakası: Boşanma davası açılmadan önce veya açıldıktan sonra herhangi bir eşin veya ergin olmayan çocukların (18 yaşından küçük çocuklar) geçinmesini sağlamak üzere verilen nafaka çeşididir.
  • İştirak Nafakası: Boşanma davası neticesinde çocuğun velayeti kendisinde olmayan eş aleyhine çocuğun giderlerine destek sağlamak üzere hükmedilen nafakadır.
  • Yoksulluk Nafakası: Evliliğin boşanma kararı ile bitmesi sonucu yoksulluğa düşecek eş lehine, diğer eş aleyhine hükmedilen nafakadır.
  • Yardım Nafakası: Yardım nafakasının boşanma davası veya evlilik ile bir ilişkisi yoktur. Bir kimsenin, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy ve üstsoyu ile kardeşlerine ödediği nafaka türüdür.

Nafaka davalarında 4787 sayılı kanun ile kurulan Aile Mahkemesi görevlidir.

Tedbir Nafakası Çeşitleri Nelerdir?

Nafakanın hükmedildiği ve ödeme yükümlülüğünün getirildiği zamana göre iki ayrı şekilde bulunmaktadır.

  • Boşanma davası sırasında talep edilen
  • Boşanma davası açılmadan talep edilen nafaka

Olarak iki başlık altında toplanır.

Tedbir Nafakası Süresi

Boşanma davası devam ederken alınması gereken tedbirleri içermektedir. Dava sonucu çıkan kararın ardından tedbir kaldırılarak kararın gereklilikleri uygulamaya başlanır. Boşanma davasının maddi olarak kesin hükümle bağlanmasından sonra, tedbir nafakası hâkim tarafından iştirak nafakasına çevrilir. Boşanma davası esnasında takdir edilen nafaka kararın kesinleşmesi ile sonra erer.

Nafaka Artırım Davası Nedir? Hangi Durumlarda Açılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*