Tekil Temel Nedir? Tekil Temel Örnekleri

Tekil Temel Nedir? Temel genel bir tanım olarak yapının yükünü güvenli bir şekilde zemine aktarmakta olan yapı elemanıdır. Temeller, düşey taşıyıcılardan ( kolon, perde, çekirdek taşıyıcı duvar vb.) aldıkları yükleri daha geniş bir alana yaymaktadırlar.

Tekil Temel Nedir

Temeller yapının en alt katındaki kolon veya perdelerin normal kuvvet, moment vb. yüklerini zemine aktarırlar. Kolon veya perdeler zemine doğrudan bir şekilde oturtulamazlar. Bu kesitler dayanımı çok küçük olan zemine doğrudan oturtulursa zeminde, zeminin normal dayanımının çok üstünde gerilmeler oluşturur ve kolon zemini delerek saplanır. 

Yüzeysel Temeller

Zemin yüzeyine yakın derinlikte inşa edilen temellerdir. Genel itibariyle iyi denilebilecek, kuru ve sulu zeminlerde uygulanabilir. Yüzeysel temelleri, kendi içinde

•       Tekil temel,

•       Sürekli temel,

•       Radye temel,

•       Duvar altı temeli,

Olarak dörde ayrılır.

Derin Temeller

Derin temeller

  • Ayak Temeller
  • Kazıklı Temeller
  • Keson (Kuyu, Kutu) Temeller

Olarak üçe ayrılmaktadır.

Tekil Temel Nedir?

Zemin yük taşıma kapasitesi yeterli derecede ya da üzerindeki yükler az ise her kolon için ayrı ayrı yapılan temel çeşidi olarak bilinmektedir. Pabuç, sömel veya münferit temel olarak adlandırılan tekil temeller yapısal yükleri kolon veya taşıyıcı duvar altında daha geniş bir alana yayarak temel zeminine iletirler. Ekonomik bir temel şekli olan tekil temel türü, yük taşıma kapasitesi çok yüksek veya üzerindeki yük çok düşük ise donatısız yapılma olanağı da bulunmaktadır. Her kolon ve her taşıyıcı duvarın tipik olarak kendi tekil temeli vardır. Bu yüzden her yapıda çok sayıda tekil temel görmek oldukça olasıdır. Tekil temeller inşa, hesap vb. kolaylıkları açısından oldukça fazla tercih edilmektedirler.

Bu durumun dışında Pabuç Temel–tekil (münferit) temellerin oturdukları temellerin betonarme yapılması daha uygun olmaktadır.

Arboretum Ne Demek? Ülkemizde Arboretum Örnekleri 2021 hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*