Tretuvar Nedir?

Tretuvar Nedir? Fransızca bir kelime olup, orjinali “trottoir” ‘dir. Binayı suya karşı korumak amacıyla bina çevresinde 1mt genişliğinde yapılan yaya kaldırımıdır.

Tretuvar Nedir? Tretuvar Nasıl Yapılır?

Tretuvar yapımı için ilk olarak alt dolgu yapılıp, sıkıştırılır. Daha sonrasında tretuvar betonu dökülür ve olması gereken perdah ve tesviye işlemleri yapılır. Daha sonra tretuvar kaplaması neyse onunla alakalı malzeme uygulanır. Buna örnek verecek olursak; kilit, granit taşı olabilir. Sadece beton olarak da kalabilir. Sonrasında bordür olarak uygulama da yapılabilir.

Tretuvar Nedir?

Bu işlemler özen ve dikkat gerektirmektedir. Bina çevresini korumak amacıyla yapılan tretuvar işleminde ilk olarak dolgu sıkıştırılır. Dolgu sıkıştırılmasının ardından ideal beton dökülür ve zemini pürüzsüz hale getirmek için perdah işlemleri yapılır. Bu işlemler tretuvarın iyi bir şekilde koruma yapması adına başlangıçta yapılan önemli adımlardır. Perdah işleminin ardından tretuvar için seçilmiş olan kaplama malzemesinin uygulaması yapılır ve bu malzeme genel olarak granit, kil taşı gibi malzemelerden seçilir. Tretuvar Nedir?

Tretuvar Yüksekliği Nasıl Olmalıdır?

Bina yapım aşamasındaki binalar için, binaların cephe aldığı yoldan tretuvar seviyesinden kot verilmektedir. Bu kot seviyesi kapsamında, tretuvar kırmızı kota göre belirlenmiş olan yol seviyesinden 18 santimetre kadar üst olacak şekilde kabul edilmektedir. Bu seviye binayı korumak ve suyun geçişini engellemek için yapılan bir işlemdir. Kot seviyesine uygun olarak yapılmayan tretuvarlar, binanın korunmasını güçleştirerek, su geçişini engellemeyecek ve binanın su almasına neden olacaktır. Bu neden dolayı tüm bina çevresi için tretuvar işlemi kot seviyesinin 18 santimetre üstünde olmalıdır. Çevresindeki yol kotuna veya sahaya göre yükseklik boyutunun 20-30 cm ölçülerini geçmemesi mühimdir. Aksi takdirde kullanışlı olmayacaktır. Ayrıca tretuvar taşı genişlik olarak belirli ölçülerle sabitlenmemiştir. Ölçüsü belirli olmamakla beraber genellikle 120-150 cm aralığındadır

Ataşman Nedir ? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*