UYDS Nedir?( Ulusal Yapı Denetim Sistemi) 1 Ocak 2019 yılında yürürlüğe giren Ulusal Yapı Denetim Sisteminin kısaltmasıdır. Ulusal Yapı Denetim Sistemi, Türkiye’deki yapı denetiminde yer alan özel ve tüzel kişiliklerin kendi sorumluluklarındaki görevlerini daha kaliteli, takip edilebilir. Verimli bir biçimde yerine getirebilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulan bir yazılım otomasyon sistemidir. UYDS Nedir?
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle faaliyete geçirilen Ulusal Yapı Denetim Sistemi’ne; şantiye şefliği, yapı denetçisi ve mimari proje müellifi olarak önce internet üzerinden başvuru yapmaları, başvurusu ön onay aldıktan sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvuru yapıp kullanıcı profili oluşturmaları gerekmektedir. Türkiye’de kaliteli yapı yapılmasını sağlamak üzere proje ve yapı denetimini gerçekleştirmek için 19 pilot ilde uygulanan 4708 sayılı kanun ve ilgili mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirmek için kanuni bir altyapı ve yürütme bulunmaktadır. Bu yürütme faaliyeti T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir.
Ayrıca yapı denetim sisteminde mimar ve mühendisler görev almaktadır. Fakat her mimar ve mühendis bu görevi yerine getiremez. 4708 numaralı kanun gereği, en az 12 yıl olmak üzere inşaat sektöründe çalışma yapmış kişi veya kurumlar yapı denetimci olarak başvuru yapabilirler.
UYDS Nedir? UYDS Ne İşe Yarar?
Ulusal Yapı Denetim Sistemi; yapı işlerine yönelik tüm kontrollerin, teknolojiden yararlanılarak, tek bir merkezde yapılmasına olanak sağlamaktır. Bir yapının projelendirme ve ruhsat aşamasından, yapımına kadar olan tüm süreçler mevzuata uygun olarak denetlenir ve laboratuvar test sonuçları otomatik olarak sisteme yüklenir. Saha denetimleri mobil cihazlar ile coğrafi adres doğrulama ile gerçekleştirilir, bakanlık bünyesindeki diğer paydaş kurumlar ile entegrasyon sağlanır. Bu sayede de, daha iyi bir planlama, uygulama, izleme, denetim ve iyileştirme ile vatandaş odaklı daha iyi hizmet veren bir platform amaçlanmaktadır.
Yapı Denetim Hesaplama 2020? Yapı Denetimi Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
Reglaj Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun