Veraset İlamı Nereden Alınır? Sulh Hukuk Mahkemesi tarafında verilen, mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye veraset ilamı denmektedir. İsteyen herkes veraset ilamı talep dilekçesi ve aile nüfus kaydı ile Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurabiliyor.
Alınan veraset ilamından sonra miras yolu ile gayrimenkul elde eden kimselerin bu mal varlığını beyan etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle, emlak beyanı, veraset ilamı ve varislerin adı, soyadı ve imzası ile birlikte bağlı olunan belediyeye müracaat etmeleri gerekmektedir.
Veraset İlamı Süresi Ne Kadar? Veraset İlamı Nereden Alınır?
İlgili kanunlara göre veraset ilamının çıkarılması için mirasçılara herhangi bir zaman tanınmamıştır. Mirasçılar, mal sahibinin vefat etmesinin ardından herhangi bir zaman diliminde veraset ilamını çıkarabilmek için dilediği Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ya da notere müracaat eder. Veraset ilamını çıkarmayan mirasçılar ise, mirası kabul etmiş olarak kabul edilir.
Fakat mirasçılara vefat eden mal sahibi tarafından herhangi bir taşınmaz malın miras olarak kalması durumunda, mirasçıların 3 ay içerisinde veraset ilamını çıkarması zorunludur. Bunun sebebi ise kendisine veraset ve intikal yolu ile taşınmaz mal kalan mirasçıların vergi sahibi olmasıdır. Dolayısıyla kendisine herhangi bir taşınmaz mal kalan mirasçıların ilk 3 ay içerisinde veraset ilamını çıkararak veraset ve intikal vergisi için emlak beyanında bulunması gerekir.
Veraset İlamı Süresi Geçerse Ne Olur?
Bireylerin veraset ilamı çıkartabilmek için artık daha farklı yollara sahiptir. Yakın geçmişe kadar ilam çıkartmak sadece mahkeme kararları sonucunda alınabiliyordu. Fakat mahkemeler oldukça yoğun olması sebebiyle ilam edinimi zaman bakımından sorunlara yol açabiliyordu. Artık ilam için noterlere başvuruda bulunmak da mümkün. Veraset ilamının süresinin geçmesi kanunda belirtilmediği için bir sorun yaratmamaktadır. Ancak bu alanda işlemlerin geciktirilmesi vergi açısından sorunlara sebep olabilmektedir. Gayrimenkuller üzerinden belirli aralıklarla vergi alınmaktadır. Veraset ilamının gecikmesi nedeni yüzünden vergilerin geciktirilmesi ise cezaları da beraberinde getirmektedir. Ceza ödemeden miras sahibi olmak için ilamı bir an önce çıkarmanız gerekir.
Veraset İlamı Verilmezse Cezası Nedir?
Veraset ilamı çıkarılmazsa her hangi bir ceza bulunmamaktadır. Fakat veraset ilamının çıkarılmaması durumunda emlak beyanında da bulunamadığınız için bir ceza mevcuttur. Bu gibi durumlarda uygulanan veraset ilamı cezası ise, veraset ve intikal vergisi cezası olarak size yansıtılmaktadır.
İhalenin Feshi Davası Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun