Yalıtım Nedir? Yalıtım Çeşitleri Nelerdir? Bulunduğunuz binaları ve yaşam alanlarını sıcak, soğuk, su, nem ve ses gibi olumsuz koşullara karşı korumak amacı ile gerçekleştirilen izolasyon işlemlerine yalıtım denir. Başarılı bir izolasyon desteği ile yapıların tam olarak korunmasını gerçekleştirmek mümkündür. Özellikle bu ısı yalıtımı yakıt tüketim maliyetlerini büyük oranda düşürmekte, su ve ses yalıtımı ise yaşam alanlarının konforunu arttırmaktadır.
Yalıtım Çeşitleri Nelerdir? Yalıtım Nedir?
Yalıtım farklı pek çok amaç için yapılabilmektedir. Yalıtım çeşitleri ısı yalıtımı, ses yalıtımı, su yalıtımı, tesisat yalıtımı ve yangın yalıtımı olarak 5 farklı türe sahiptir.
- Isı Yalıtımı: Isı yalıtımı binalarda ve tesisatlar da kullanılmakta ve ısı yalıtım uygulamaları ile binanın ömrünü uzatarak insanlara sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım aşamasında yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım sağlamak mümkündür. Mantolama uygulaması ısı yalıtım uygulamasının bir çeşididir. Faydaları ise enerji tasarrufu sağlamak, çevre kirliliğini önlemek ve ısı konforu sağlamaktır.
- Su Yalıtımı: Su yalıtımı binalarda suyun ve ya nemin binanın bir kısmına ya da kapladığı alana zarar vermesini engellemek amacı ile yapılır. Su yalıtımı binanın temeline, çatılara, duvarlara ve bina çevresine uygulanabilir. Su yalıtımı yapılmayan binalarda ise temelden gelen su ile bina korozyona uğrar. Bu da yapının direncini azaltır ve olası bir depremde binanın yıkılma riski artar.
- Yangın Yalıtımı: Kontrolden çıkan yanma olayları için yapılan bir yalıtım çeşididir. Bu yalıtım yapının yangın nedeniyle zarar görmesini engeller. Yüksek binaların inşaatının hızla artması beraberinde daha da önemli hale gelen yangın yalıtımı kritik bir konudur. Yalıtım mevzuatlarında da önemi artmaktadır.
- Ses Yalıtımı: Ses yalıtımı, gürültülü işlerde çalışan kişilerin odalarına ya da dairelerinin içine kurdurabileceği bir yalıtım çeşididir. Ayrıca dışarıdan gelen trafik seslerinin de azalmasında etkilidir.
- Tesisat Yalıtımı: Tesisat yalıtımı büyük bir öneme sahiptir. Tesisat hatlarının zaman içerisinde hasar görmemesi için yapılan yalıtım işlemidir. Bu hasarı engelleyeceği için maddi bir tasarruf sağlayacaktır.
İl Özel İdaresi Nedir? İl Özel İdare Görevleri Nelerdir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun