Yapı Ruhsatı Nedir? Yapı Ruhsatı Nasıl Alınır? Neden Gereklidir?
Yapı Ruhsatı Nedir?
Bir binanın inşaatının başlaması için belirli bir yasal süreçten geçmesi gerekmektedir. Bu yasal sürecin en önemli kısmı kuşkusuz yapı ruhsatıdır.
Yapı Ruhsatı Nedir; en basit anlamıyla ilgili idare tarafından, binanın inşaatına başlanması için verilen izin belgesidir. Yapı ruhsatına uygun şekilde yapılan yapılar iskan belgesi almak için gerekli işlemleri yaptıktan sonra iskan belgesini alabilmektedirler.
Yapı Ruhsatı İçeriği Nelerdir?
Yapı Ruhsatında; ruhsat belgesinin tarih ve sayısı, ilgili binanın adresi, ada parsel bilgileri, imar bilgileri, yapı sınıfı, yapı sınıf ve grubu, yapının teknik özellikleri, bağımsız bölüm sayısı ve alanı, ortak alan bilgileri, toplam inşaat alanı, yol koyu altı kat sayısı, yol kotu üstü kat sayısı, proje müellifleri ve imzaları gibi bina ile alakalı bilgileri içermektedir.
Yapı Ruhsatı Nedir? Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
İlgili idare tarafından taşınmaza inşaata başlaması için verilen yapı ruhsatı, 3194 Sayılı İmar Kanunu’na göre inşaatın başladığı tarih itibariyle 5 yıl geçerli olup yapı ruhsatı tarihinden 2 yıl içerisinde de inşaata başlanması gerekmektedir. Yani inşaat ruhsatı alındıktan 2 yıl içerisinde inşaata başlanmalı ve 5 yıl içerisinde de bitirilmelidir. Aksi taktirde yeniden veya yenileme ruhsatı almak gerekmektedir.
Yapı Ruhsatı Nedir? Neden Gerekli?
Yapı ruhsatı bulunmayan yapılar kaçak ve kanunsuz yapı olarak nitelendirilmektedir..
Yapı ruhsatı alınmadan başlanan inşaat bulunduğu bölge yetkililerince (3194 Sayılı İmar Kanununun 32. ve 42. Maddesi gereği) inşaatı durdurma ve yıkım kararı verilebilir. Ayrıca ruhsatsız yapıların tüm sorumlularına da yüksek tutarlarda para cezası kesilebilmektedir.
Yapı Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler
Taşınmazın yer aldığı bölgeye ve belediyeye göre farklılık gösterebilir.
Ruhsat başvuru dilekçesi
Tapu kaydı
Çap
Aplikasyon krokisi
(kamu terki var ise terklerin yapıldığına dair belgeler)
İmar durum belgesi
Zemin etüdü raporu
Mimari proje
Statik projesi
Elektrik projesi
Mekanik tesisat projesi
Büro tescil belgeleri
Yapı denetim hizmet sözleşmesi vb. evraklar
İlgili harç makbuzları
İlgili taahhütnameler (mal sahibi, T.U.S. vb.)
İlgili vekalet ve muvaffakatnameler
İlk yorum yapan olun