Yoksulluk Nafakası Nedir? Şartları Nelerdir?

Yoksulluk Nafakası Nedir? Boşanma davasından önce, boşanma davası esnasında veya boşanma davasının sona ermesinden sonra maddi olarak zorluğa düşecek olan tarafa, diğer tarafça aylık olarak ödenmesi gereken para “Nafaka“ olarak isimlendirilir.

Yoksulluk Nafakası

Aile birliğinin zarar görmesi neticesinde eşlerin ve çocukların bakım ve geçimine ilişkin olarak maddi zorluğa düşen tarafa ödenmesine karar verilen nafaka; talep edildiği döneme ve sahip olduğu koşullara göre üçlü bir ayrıma tabi olmaktadır. Söz konusu nafakası ise ilk olarak geçici niteliği ve boşanma sürecinde veya öncesinde talep edilebilmesi nedeniyle diğer nafaka çeşitlerinden farklılık göstermektedir.

Boşanma davasından önce, boşanma davası esnasında veya boşanma davasının sona ermesinden sonra maddi olarak zorluğa düşecek olan tarafa, diğer tarafça aylık olarak ödenmesi gereken para olarak bilinir. Medeni Kanuna göre dört çeşit nafaka bulunmaktadır:

  • Tedbir Nafakası: Boşanma davası açılmadan önce veya açıldıktan sonra herhangi bir eşin veya ergin olmayan çocukların (18 yaşından küçük çocuklar) geçinmesini sağlamak üzere verilen nafaka çeşididir.
  • İştirak Nafakası: Boşanma davası neticesinde çocuğun velayeti kendisinde olmayan eş aleyhine çocuğun giderlerine destek sağlamak üzere hükmedilen nafakadır.
  • Yoksulluk Nafakası: Evliliğin boşanma kararı ile bitmesi sonucu yoksulluğa düşecek eş lehine, diğer eş aleyhine hükmedilen nafakadır.
  • Yardım Nafakası: Yardım nafakasının boşanma davası veya evlilik ile bir ilişkisi yoktur. Bir kimsenin, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy ve üstsoyu ile kardeşlerine ödediği nafaka türüdür.

Nafaka davalarında 4787 sayılı kanun ile kurulan Aile Mahkemesi görevlidir.

Yoksulluk Nafakası Nedir?  Kimler Yoksulluk Nafakası Alabilir?

Kanunda yoksulluk nafakası talep edecek olan kişilerin boşandıktan sonra yoksulluğa düşecek olmaları durumunda yoksulluk nafakası talep edebileceği hükmü yer alır. Ancak “yoksulluk” kavramının bilineni ile kanunda geçen yoksulluk kriteri birbirinden farklılık gösterir. Yoksulluğa düşecek olan kişilerin mesleki ve çalışma hayatının olup olmadığı, işten ayrılıp ayrılmadığı, çalışıyor ise maaşının ne kadar olduğuna dair bilgi edinildikten sonra mahkeme değerlendirmeye geçecektir. Mahkeme ve Yargıtay kararları doğrultusunda kimlerin yoksulluk nafakası alabileceği aşağıdaki şekilde belirlenir;

  • Herhangi bir yerden geliri olmayıp ev hanımı olan eş,
  • İş yerinde asgari ücret ile çalışan eş,
  • Geçici işlerde çalışan ve sabit bir yerde çalışmayan eş,
  • İşten çıkarılmış olan eş (işten ayrılan eş için aynı durum geçerli değildir),
  • Hiçbir yerden geliri olmayan ya da çok düşük ücretle çalışan eş.

Olarak belirlenmiştir.

Çekin Zorunlu Unsurları Nelerdir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*