Yüksek Faiz Konut Talebini Azaltıyor!Gayrimenkul sektörü̈, konut ihtiyacının her dönem artması sebebi ile en dinamik sektörlerden biri haline geldi. Bunun en temel nedenleri; genç nüfusun toplam nüfusun neredeyse yarısına eşit olması, nüfus artış̧ hızının son on yılın ortalamasına göre %1.5 civarında olması ve doğal olarak kentleşme ve kentlileşmenin artmaya devam etmesi gibi sebepler bulunmaktadır. Sektör 250 kadar alt sektöre hitap eden ve Türkiye ekonomisinin lokomotifi hükmünde olan sektörler arasında en önemlilerindendir.
Türkiye’nin inşaat sektörünü kalkınmanın merkezine oturtmasının temel nedeni sektörün içinde barındırdığı ve istihdam sağladığı diğer birçok meslek dalını etkileyerek, domino etkisiyle diğer sektörleri de pozitif katkı sağlamasıdır. Konut sektöründeki durgunluk veya canlılık ekonominin genelini hızlı biçimde etkilemektedir.
Konut Metrekare Fiyatı Yüzde 38,4 Arttı. Yüksek Faiz Konut Talebini Azaltıyor!
Nisan ayında ülkemizde ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatları ise yıllık yüzde 38,4 artarak 3.814 TL’ye yükseldiği belirlendi. Satılık konut ilan metrekare cari fiyatları yıllık olarak İstanbul’da yüzde 31,7, Ankara’da yüzde 37,5 ve İzmir’de yüzde 36,5 artış gösterdiği kaydedildi. Bu kapsamda ortalama satılık konut metrekare fiyatları İstanbul için 5.114 TL, Ankara’da 2.641 TL, İzmir’de ise 4.569 TL olarak kayıtlara geçti.
Konut Kredileri Düşecek Mi?
Zeynep Aktaş’ın ilgili yazısı şöyle; Merkez Bankası’nın faiz kararındaki ana başlıkları özetlediğimizde yatırımcıların gözden kaçırmaması gereken ayrıntılar:
1- Faiz indiriminin başlamamasının nedeni: TCMB Faizi sabit bıraktı. Bunun üç ana nedeni TL’deki değer kaybı, iç talebin güçlü olması ve küresel piyasalarda emtia fiyatlarındaki artışla gelen riskler, olarak sıralanabilir.
2- Faizde artırım beklenmemesinin nedeni: Yeni başkan faizi artırmak için gelmedi. Faiz artırımı ancak enflasyondaki bir sıçrama ile gündeme gelebilir.
3- Faiz indirimi için hangi iki gösterge izlenecek? Merkez Bankası ÜFE ve TÜFE’nin seyrini takip edecek. ÜFE 31,20 ve TÜFE 16,19 seviyesinde bulunuyor.
Üretici fiyatlarının seyri önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarına da yansıyacak. Bu nedenle bir ay daha faizin yüzde 19 seviyesinde kalması beklenebilir. TCMB politika metni enflasyonun seyrini izleyeceğinin iletişimini gerçekleştirdi.
4- Para politikasında gevşeme dönemi kollanıyor. Ekonomide büyüme sürüyor ancak bunun kalitesi ve sürdürebilirliği önemli. TCMB, faiz indiriminde adım atmak için verilerde oluşacak ilk fırsatı gözleyecek.
5- Faiz indirimi haziranda başlayabilir. Kur hareketlerinden kaynaklı olarak enflasyonun yüksek seyri sürüyor. Bu nedenle mayıs ayında da faiz indirimi gerçekleşmeyebilir. Piyasa beklentisi bir faiz indiriminin ağustosta başlaması yönünde ancak faiz indirimi haziranda başlayabilir.
Depolara Talep Arttı! hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun